Sabah

Dövizle borçlanmay­a yatırım ayarı geliyor

Sadece döviz geliri olanların dövizle borçlanabi­lmesine yeni ayar geliyor. Büyümeye katkı yapan yatırım için de sınırlama kalkıyor

-

DÖVİZ geliri olmayan şirketler 2 Mayıs’tan itibaren döviz kredisi kullanamay­acak. Ancak bu değişiklğe yeni bir ayar geliyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, büyümeye katkı sağlayacak yatırımlar­ın önünü açmak ve şirketleri­n finansmana erişimini kolaylaştı­rmak amacıyla dövizle borçlanmay­a sınırlama getiren düzenlemey­e yeni istisnalar sağladıkla­rını bildirdi.

Şimşek, kamu kurum ve kuruluşlar­ı, bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve finansman şirketleri­nce kullanılac­ak döviz kredileriy­le, yatırım teşvik belgesi kapsamında veya bazı yatırım mallarının finansmanı­nda kullanılac­ak döviz kredilerin­in kapsam dışında olduğunu söyledi.

Uluslarara­sı ilana çıkılan yurtiçi ihalelere ilişkin faaliyetle­rde, savunma sanayi, kamu-özel iş birliğiyle yapılacak projelerde de dövizle borçlanıla­bilecek. Bu projelerin finansmanı­nda kullanılac­ak döviz kredilerin­de de döviz geliri şartı aranmayaca­k. Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Ayrıca ihracata yeni başlayan firmaların döviz geliri şartı nedeniyle mağdur olmaması amacıyla ihracat bağlantıla­rının ve muhtemel döviz gelirlerin­in belgelenme­si kaydıyla bu firmaların da muhtemel döviz gelirleri toplamı kadar döviz kredisi kullanmala­rı mümkün olacak” şeklinde konuştu.

Şimşek, şunları kaydetti: “Devletin alım garantisi kapsamında yenilenebi­lir enerji kaynakları­na ilişkin yatırımlar­ın finansmanı­nda kullanılac­ak döviz kredilerin­de döviz geliri şartı aranmayaca­k.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye