Sabah

Hale-Jale-Lale’den akıllı fabrikaya

FORD OTOSAN’DA 90’LARDA HALEJALE-LALE ADı VERILEN ROBOTLARLA BAşLAYAN OTOMASYON SERüVENI BUGüN 1030 ROBOTLA DEVAM EDIYOR. ŞIRKET şIMDI DE 2022’DE AKıLLı FABRIKAYA GEçMEYE HAZıRLANıY­OR

-

TÜRKİYE otomotiv sanayisi robot teknolojis­iyle yaklaşık 30 yıl önce tanıştı. Üretimde robot kullanan ilk şirketlerd­en biri de Ford Otosan oldu. Şirketin 90’ların başında 11 robotla başlayan otomasyon serüveni bugün 1030 robotla devam ediyor. Son 2.5 yıldır endüstri 4.0 çalışmalar­ına hız veren Ford Otosan, “akıllı fabrika” konseptiyl­e otomotiv sanayisind­e ezberleri bozmaya hazırlanıy­or.

Ford Otosan

Genel Müdürü Haydar Yenigün, akıllı fabrikaya geçiş için 2025’i işaret etti. Yeni modellerin devreye gireceği 2022’nin bir “milat” olacağını ifade eden Yenigün, akıllı fabrikanın tam kapasite olarak hayata geçmesinin 2025’te tamamlanac­ağını kaydetti. Ford Otosan’ın 2001’de Kocaeli Fabrikası ile büyük bir değişim hedeflediğ­ini söyleyen Yenigün, kuruluşund­a 100 robotun olduğu fabrikanın, bugün kendi ekipmanlar­ını üretir, kendi otomasyonu­nu yapar hale geldiğini anlattı. Akıllı fabrika için altyapıyı kurdukları­nı ifade eden Yenigün, “Robot ve diğer ekipmanlar­ı satın alıp, kendi mühendisli­ğimizle uyarlıyoru­z. Bir tek robotumuzu kendimiz üretmiyoru­z şimdilik” dedi.

Yenigün, geleceğin fabrikasın­ı şöyle anlattı: “Tüm fabrikayı içindeki tüm ekipmanlar­ıyla birbirine bağlamayı hedefliyor­uz. Müşteriyle bağlantı kurulabilm­esini sağlayan bu sistem, üretimi de araştırma ve geliştirme­ye bağlayarak süreçleri hızlandırı­yor. Üretim esnasında imalatçıla­r üretim ihtiyaç olan malzemeler­in bilgisini alarak buna göre malzeme sevkiyatın­ı sağlıyor. Böylece fazla malzeme depolama ihtiyacını ortadan kaldırıyor, maliyetler­i düşürüyor. Ayrıca operatörle­rin hata yapma ihtimalini minimize ediyor.”

 ??  ??
 ??  ?? Haydar Yenigün
Haydar Yenigün

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye