Sabah

Trump’ın tutarsızlı­kları

- mbarlas#sabah.com.tr Iacebook.com mehmetbarl­as.sabah

T58M3 tZEEtªlErD­E öylE olmAyACAk şEylEr söylüyor kI, mAHAllE muHtArı BIlE olAmAz DIyE Düşünüyors­unuz.

Bir işadamı olan ve yatırımlar­ı arasında Atlantic City’de açıp batırdığı kumarhanel­er de bulunan ABD Başkanı Trump, bu süper ülkenin başkanı olduğuna herhalde kendisi de zaman zaman inanmıyord­ur. Çünkü düşünceler­ini tweet’lerle açıklayan bu kişi bazen öylesine olmayacak şeyler söylüyor ki, değil Amerika’nın başkanı bir mahallenin muhtarı bile olmaması gerekir diye düşünüyors­unuz.

Tutarsız söylemler

Eleştirdiğ­i konularla söylemleri arasındaki tutarsızlı­klar biz Türklere bile zarar veriyor. Mesela petrol üreten ülkeler örgütü OPEC’in petrol fiyatların­ı yüksek tutmasını eleştiriyo­r. Ama özellikle İran’ı hedef alan düşmanca ve tehditkâr söylemleri yüzünden, petrol fiyatları varil başına 75 doları bulmakta... Oysa geçen yıllarda bu fiyatlar 35-40 dolar civarınday­dı... Trump’ın sebep olduğu bu zamlar ise, hem bizim keselerimi­zi hem de dış ödemeler dengemizi dramatik biçimde vurmakta.

Silah satıyor

Gereksiz sertliktek­i ve hatta hakaretami­z tweet’leri yüzünden, Güneydoğu Asya’nın savaş bulutları ile kaplanması­na neden oldu. Kuzey Kore’nin diktatörü Kim Jong-un’a “5oket adam¨ dedi. Kore yarımadası­nın çevresinde­ki denizleri ABD savaş gemileri ile doldurdu. Amacı hem Güney Kore’ye hem de Japonya’ya Amerikan silahların­ı satmaktı. Şimdi Kuzey ve Güney Kore liderleri barışı görüşüyorl­ar ve bu arada ABD de silah siparişler­ini aldı bile.

Tehdit ediyor

Donald Trump son olarak da ABD ile Kanada ve Meksika’nın 2026’daki FIFA turnuvası adaylığına ilişkin bir tweet’le, bu turnuvaya aday olacak ülkeleri tehdit etmiş... Tweet’inde şöyle demiş

“- Kanada ve Meksikaªyl­a birlikte 2026 FIFA Dünya Kupası için güçlü bir adaylık teklifi yaptık. Her zaman destekledi­ğimiz ülkelerin bizim adaylığımı­za karşı lobi yapmaya devam etmeleri utanç verici olur. Onlar bizi destekleme­zken biz onları (BM de dahil olmak üzere niye destekleme­k zorunda olalım ki"¨

Sonuçta yarım yüzyılı aşkındır içinde bulunduğum­uz İttifakın lideri konumundak­i ABD’nin başkanında­n kaynaklana­n kabadayı üslubu ve kafa karışıklığ­ı, dünyaya ve bölgemize istikrarsı­zlık biçiminde yansıyor.

 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS
 ??  ?? Mehmet BARLA6 BAŞYAZI
Mehmet BARLA6 BAŞYAZI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye