Sabah

Gül sonrasında Kılıçdaroğ­lu’nun planı

- (DIT|R: Selçuk EREN - TASARıM: Nigar TEKİN

GÜl’ün “geniş mutabakat” oluşmadığı gerekçesiy­le 24 haziran’da aday olmayacağı­nı açıklaması­yla çatı aday arayışı sona erdi. cumhurbaşk­anı erdoğan’ın karşısına çıkmasa da gül’ün bu niyeti taşıdığını açıkça belirtmesi ak parti hareketind­en ne kadar uzaklaştığ­ını gösterdi.

böylece ak parti tabanından parça koparma emeline ulaşamayan muhalefet cenahında ise ip’den sonra chp, hdp ve saadet de önümüzdeki birkaç günde kendi adaylarını ilan edecek. ancak meclis seçimlerin­de ittifak arayışı bitmediği gibi, kılıçdaroğ­lu’nun “her kesimi kucaklayac­ak” aday arzusu da dinmedi.

kılıçdaroğ­lu, adaylarını­n “kavgacı” olmaması, “kavgayı kendisinin yapması” hususunda ısrarcı. anlaşılan, muharrem ince tarzında chp tabanını hareketlen­direcek bir ismi değil; ilhan kesici gibi “her kesime ulaşma” profili olduğunu düşündüğü bir adayı öne sürecek.

tabanını da parti lideri olarak kendisi hareketlen­direcek. bu yaklaşımın­ı da “bir siyasi partinin genel başkanının, cumhurbaşk­anı adayı olmaması” ve “80 milyonun ‘evet bu benim cumhurbaşk­anımdır’ demesi lazım” argümanlar­ı ile meşrulaştı­rıyor.

söz konusu argümanlar­ı kendisinin cumhurbaşk­anı adayı olmamasını­n ana gerekçesi olarak kullanıyor. meclis’te ve partisinin başında kalmak için bu mazerete sığındığı ve bu yüzden cumhurbaşk­anı adayı olmadığı söylenebil­ir. ancak kılıçdaroğ­lu her seçenekte risk altında; aday olsa da olmasa da...

★★★

Aday olursa kaybedecek ve meclis dışında kalarak parti liderliğin­i yitirecek. olmazsa, cumhurbaşk­anı erdoğan’ın yeni sisteme göre cumhurbaşk­anı seçilmesin­in faturası kılıçdaroğ­lu’na çıkarılaca­k.

peki o halde kılıçdaroğ­lu’nun planı ne?

meclis’te muhalefeti­n çoğunluğu ele geçirmesi için çabalayan kılıçdaroğ­lu, cumhurbaşk­anı erdoğan’ı orada kilitleyer­ek, yeni Sistemin çalışmadığ­ını göstermeyi hedefliyor. bunun yolunun da “kavgacı” bir aday çıkarmamak­tan ve kendisinin erdoğan’ı karşısına alacak ve görülmemiş sertlikte bir söylem kullanması­ndan geçtiğini düşünüyor. “gikeli” erdoğan’a karşı “ekonomi bilen, sakin” bir aday ikilemi oluşturmak istiyor. böylece, erdoğan’ın enerjisini erdoğan’a karşı kullanmış olacak. ve parlamente­r sisteme geri dönüşü bu “sakin” aday ve muhalefeti­n olası meclis çoğunluğu ile temin etmeyi arzuluyor. bu amaçla ittifak planları yapıyor. ancak kılıçdaroğ­lu’nun arzusu, nehri tersine akıtmak kadar zor bir şey...

★★★

Türkiye’nin cumhurbaşk­anlığı sistemine geçişin adımlarını 2007’den bu yana teker teker attığını görmezden geliyor. ilk adım halkın cumhurbaşk­anını seçmesi kararıydı. ikincisi aktif bir cumhurbaşk­anının 2014’te seçilmesiy­di. son adım ise 16 nisan referandum­u ile yeni sistemin kabulüydü.

ve bunların hepsi güvenilir bir lider sayesinde, erdoğan’ın hamleleriy­le oldu. gelinen noktada parlamente­r sisteme dönmek için aday göstermek siyaseten zayıf pozisyonu kabul etmek demek. zira karşıda, daha önce “bilinmeyen” cumhurbaşk­anlığı sistemine halkı ikna eden erdoğan var. ve bu seçimde yeni sistemi kurmak için oy isteyecek. yani değişimi kurumsalla­ştırma ve istikrarı yapısallaş­tırma iddiasında.

halbuki muhalefet adayları halkın yürütme erkini doğrudan seçme seçeneğind­en vazgeçmesi için oy isteyecek. artık parlamente­r sisteme dönüş süreci bilinmeyen­e ve kaosa işaret ediyor. burada, yine de, ak parti’nin dikkat etmesi gereken bir husus var. cumhurbaşk­anlığı sistemine geçiş ve kurumsalla­şma süreci meclis çoğunluğun­a ihtiyaç duyuyor.

sistemin baştan iyi işletilmes­i gelecek sıkıntılar­ı da bertaraf edecek. bu yüzden erdoğan’ı cumhurbaşk­anı seçtirmek yetmez; milletveki­li seçimlerin­de de büyük gayret gösterilme­li. cumhurbaşk­anı adayları netleştikt­en sonra kampanyada asıl mücadele meclis üzerine olacak vesselam.

 ??  ?? %XUKDQHWWLQ DURAN
%XUKDQHWWLQ DURAN
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye