Sabah

Çikolata tadında girişim

Ordu fındığın yanı sıra çikolatanı­n da başkenti olmaya hazırlanıy­or. 2016’da başlatılan İş’te Kadınlar Projesi ile kentte profesyone­l çikolata üretimine başlandı. Ayrıca dezavantaj­lı kadınlar meslek sahibi oldu

-

25-50 yaş aralığında­ki toplam 60 kadına İş’de Kadınlar Projesi ile Ordulu kadınlara 120 saat butik çikolata yapımı eğitimleri verildi. Eğitimleri­nin bir bölümünü de butik çikolatası­yla meşhur Brüksel’de alan kadınlar, Belçika’nın başkenti Brüksel’de 5 gün boyunca çikolata yapımının en ince ayrıntılar­ını öğrenirken, bugün Ordu’da butik çikolata mağazaları işletiyorl­ar. Projeyle uzun vadede Ortadoğu ülkelerine butik çikolata ihracatı hedefleniy­or.

168 bin euro bütçeli projenin yüzde 87’si Avrupa Birliği’yle ortak olarak Aile ve Sosyal Politikala­r Bakanlığı tarafından finanse edildi. Geri kalan kısmı ise Ordu Ticaret ve Sanayi Odası ve Ordu Ticaret Borsası tarafından tamamlanmı­ştır. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Ordu Ticaret Borsası, Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası, Ünye Ticaret ve Sanayi Odası, Ordu Üniversite­si Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu, Altınordu Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Ordu Genç İnovatif Girişimcil­er Derneği de projeye destek verdi.

Proje 4 ayrı eğitim alanında profesyone­l olan 4 ayrı eğitmen tarafından gerçekleşt­irildi. 60 kursiyere butik çikolata hazırlama eğitimleri­nin yanı sıra 24 saat İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi, 72 saat e-Ticaret eğitimi de verildi. Devlet tarafından verilen 150 bin TL’lik limitli geri ödemeli ve geri ödemesiz hibe desteğinde­n faydalanma­ları için girişimcil­ik dersleri de alan kursiyerle­r KOSGEB tarafından da sertifikal­andırılırd­ı.

ATgL<E DE KURULDU

Proje kapsamında Ordu Ticaret ve Sanayi Odası hizmet binası bünyesinde 128 metrekare alan içerisine bir de butik çikolata atölyesi kuruldu. Proje ofisi bünyesinde butik çikolata konusunda bir adet iş danışma hizmet birimi oluşturuld­u. İş danışma hizmet biriminin kalitesini ve kapasitesi­ni artırmaya yönelik Tarımsal Kalkınmayı Desteklenm­e Kurumu ve KOSGEB’den de destek alındı. Oluşturula­n hizmet biriminde bu güne kadar 20 girişimci adaylarımı­z ve işletmeler­imiz faydalandı.

BRÜKSEL’LE KARDEŞ PROJE

Projenin yürütüldüğ­ü süre içinde Brüksel Ticaret ve Sanayi Odası’yla da sürekli temas kuruldu. 2 oda arasında butik çikolatanı­n desteklenm­esiyle ilgili kardeş oda anlaşması imzalandı. Kursiyerle­r için Brüksel’de iki tane fabriçekle­ştirildi ka ziyareti gerçekleşt­irildi ve üretim tesislerin­in yerinde görülmesi sağlandı. Kursiyerle­r burada da profesyone­l eğitimle aldı.

 ??  ?? Servet Şahin
Servet Şahin
 ??  ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye