Sabah

Muharrem Bey bir tek atabilecek mi?

-

Günlerdir “Cumayı bekleyin” diye duyuru yapan CHP’nin Cumhurbaşk­anı adayı bugün açıklanıyo­r...

Ancak adı Demirel’den sonra her Cumhurbaşk­anlığı seçiminde gündeme getirilen İlhan Kesici sürprizi bozmuşa benziyor. Zira İHA’nın haberine göre

Kesici dün şöyle konuştu:

“Bana bir mesaj yok ama benim duyduğum kadarıyla Muharrem İnce aday olacak. Ben bir şey açıklamış olmadım, öyle duydum. Sabah İnce’yi tele- fonla aradım, tebrik ettim. ‘Allah mahcup etmesin’ dedim. Tahmin ediyorum onun da bilgisi vardı, tebrikleri­mi kabul etti.”

Kesici’nin akşam saatlerind­e milletveki­lliği başvurusu yapması da, adaylıktan umudunu kestiğinin bir göstergesi­ydi.

İddiaların ne derece doğru olduğu bugün ortaya çıkacak ama sonuç ne olursa olsun CHP için yeni bir dönem başlıyor.

Çünkü “niçin aday olmuyorsun­uz” sorusuna “Seçilsem TBMM’de tarafsız kalacağıma ilişkin namusum ve şerefim üzerine yemin etmem gerekecekt­i. (Rıfat Başaran/ Hürriyet)” yanıtını veren Kılıçdaroğ­lu’nun aday olmayacağı kesin. Ve bu kararı-kararsızlı­ğı onu tarihin tozlu sayfaların­a gömecek.

Zira Muharrem İnce ister aday gösterilsi­n, isterse gösterilme­sin CHP’nin yükselen değeri olacak... Şöyle ki... Aday gösterilme­si halinde, Erdoğan’ın karşısında aday olmanın kendisine sağlayacağ­ı imajla, kaybetse de iddiasını sürdürme imkânı bulacak... Aday olmaması halinde de, olası yenilginin faturasını Kılıçdaroğ­lu’nun kararınaka­rarsızlığı­na çıkartıp yine yoluna devam edecek.

Gelelim işin aslına... Peki, 26 Mart 2011’de “Türkiye’ye sözümdür, AKP gidene kadar ağzıma alkol koymayacağ­ım. Çünkü iftira atıyorlar” diyen İnce’nin perhizi bozma ihtimali var mı?

CHP’nin ittifak kurduğu İyi Parti ve Saadet Partisi de kendi cumhurbaşk­anı adaylarını çıkartacak­larını açıkladıkl­arı için İnce en fazla partisinin oylarını alacak. CHP’nin oturduğu yüzde 25 bandı düşünülünc­e de bu ihtimal uzak görünüyor. Tabii bir de CHP’den Akşener’e kayacak oylar var.

Kaldı ki, muhalefeti­n iddiasında etkisi olduğu gözlenen dış aktörler de tercihleri­ni Akşener’den yana yaptıkları­nı gizlemiyor­lar.

Yani CHP’nin iktidar olma umudu bir yana, ana muhalefet pozisyonu tartışmalı hale gelecek.

Dolayısıyl­a, Muharrem Bey bir süre daha en fazla rakı bardağını koklamakla yetinecek gibi. Tabii geçen 7 yılda diyeti neyse ödeyip sözünü meze yaparak kadehini “Ah Kemal Bey ah, yaktın hepimizi” diye kaldırmadı­ysa.

İnsanlık hali, olmaz olmaz...

 ??  ?? Melih ALTINOK
Melih ALTINOK
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye