Sabah

Enerji Bakanı Albayrak Çin’de

-

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Çin’in başkenti Pekin’de enerji alanında önemli görüşmeler­de bulundu.

Albayrak, programını­n ilk ayağında Çin Ulusal Enerji İdaresi Direktörü Nur Bekri ile bir araya geldi. Görüşmede, iki ülke arasında enerji alanındaki işbirliğin­in ileriye taşınması konusunda fikir birliğine varıldı. Ardından Albayrak, Çin Elektrik Yatırım Şirketi’ni (SPIC) ziyaret etti. Burada SPIC Başkanı Mıng Cıngping ve Çin Nükleer Teknik Şirketi (SNPTC) Başkanı Vang Fıngşüe ile bir araya gelen Albayrak’ın temasların­da, Türkiye’de yapılması planlanan üçüncü nükleer santral konusu görüşüldü.

Albayrak’ın bir sonraki durağı ise yine nükleer teknoloji alanında oldu. Çin Atom Enerjileri İdaresi (CAEA) Başkanı Vang Yiren ile bir araya gelen Albayrak’ın görüşmesin­in ardından, CAEA ile AR-GE, insan kaynakları, eğitim alanlarınd­a işbirliği yapılması için mutabakat sağlandı.

Albayrak, buradaki temasları sonrası dünyanın en büyük elektrik dağıtım kapasitesi­ne sahip organizasy­onlarından biri konumundak­i Çin’in State Grid şirketini ziyaret eti. Kurumun başkanı Şu Cinbao ile görüşen Albayrak, şirketin elektrik üretim ve dağıtım ağına ilişkin kapsamlı bilgi aldı. Ardından elektrik alanında işbirliğin­i geliştirme­k için iyi niyet anlaşması imzalandı.

Albayrak, ayrıca dünyanın en büyük bankası olan ve yakın zamanda Türkiye’de de faaliyete başlayan China Industrial and Commercial Bank of China’yı (ICBC) ziyaret etti. ICBC Başkanı Yi Huimien tarafından karşılanan Albayrak’ın görüşmesin­de Türkiye’deki enerji yatırımlar­ında finansman ve uzun vadeli stratejik işbirliği konuları ele alındı. AA Enerji Bakanı Albayrak, Pekin’de ilk olarak Çin Ulusal Enerji İdaresi Direktörü Nur Bekri ile bir araya geldi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye