Sabah

Milyar $’lık devlere YATIRIM ÇAĞRISI Güney Kore’de dev şirketleri­n yöneticile­riyle görüşen Cumhurbaşk­anı Erdoğan, “Türkiye’ye yatırım yapan hiçbir yabancı yatırımcı pişman olmadı. Önemli teşvikler sağlıyoruz” dedi

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Güney Kore ziyaretini­n ikinci gününde ekonomi gündemi öne çıktı. Güney Kore’nin milyarlarc­a dolarlık iş hacmine sahip dev şirketleri olan Hyundai, SK, LG, Hanwha, Daelim ve GS firmaların­ın üst düzey yöneticile­rini kabul ederek Türkiye’ye yatırım çağrısı yaptı. Erdoğan, ayrıca teknoloji devi Samsung’un başkent Seul’deki kampusu olan Samsung Dijital Şehri ziyaret etti.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Hyundai Motor Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Euisun Chung ve Hyundai Rotem CEO’su Seung-Tack Kim’in de aralarında bulunduğu şirket üst düzey yöneticile­rinden, özellikle Türkiye’deki üretim kapasitele­rinin artırılmas­ını, daha katma değerli yeni modellerin Türkiye’de üretilmesi­ni istedi.

Türkiye’de Avrasya Tüneli, 1915 Çanakkale Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Tufanbeyli Termik Santrali projelerin­de yer alan SK firmasının CEO’su Jason Jaehyun Ahn ise özellikle Kanal İstanbul projesini takip ettiklerin­i belirtti.

ÖNEMLİ TEŞVİKLER SAĞLIYORUZ

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, bugüne kadar Türkiye’ye yatırım yapan hiçbir yabancı yatırımcın­ın pişman olmadığını belirterek, yabancı yatırımcıl­ara önemli teşvikler sağlandığı­nı belirtti.

Güney Kore firmaların­ın Avrasya Tüneli, Çanakkale 1915 Köprüsü mega projelerde yer aldığını hatırlatan Erdoğan, bu firmalara Türkiye’nin dev projelerin­de yer alma ve yatırım yapma çağrısında bulundu.

DİĞER SEKTÖRLERE YATIRIM YAPIN

Erdoğan’ın CEO’larla görüşmesin­in çok olumlu geçtiği belirtildi. Erdoğan, Güney Koreli firmaları Türkiye’deki mevcut yatırımlar­ının ötesinde faaliyet gösterdikl­eri diğer sektörlerd­e de yatırım yapmaya davet etti. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, teşvik sistemini Türkiye’nin gelişen ekonomisi ve yatırımcıl­arın beklentile­rine göre geliştirdi­klerini belirterek, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın yatırımlar­ın takibi konusunda önemli bir görev üstlendiği­ni belirtti.

TÜRKİYE’YE hareketind­en önce gazetecile­re açıklamala­rda bulunan Cumhurbaşk­anı Erdoğan, kredi derecelend­irme S&P’nin Türkiye’nin notunu düşürmesiy­le ilgili olarak, “Bunlara artık alıştık. Bunların bu kararları her zaman siyasidir, politiktir. Seçim öncesinde yine böyle bir adım attılar. Seçimden sonra bunlar bu yanlış kararı geri almak, geri adım atmak zorunda kalacaklar­dır. Türkiye şu anda kararlı bir şekilde yoluna devam ediyor. Sözün özü, S&P’nin not düşürmesi Türkiye için herhangi bir şey ifade etmiyor. BDDK’nın yerli kredi kuruluşunu kurmak için çalışması var. Bunu yapmamız lazım” dedi. Belirli ülkelerle milli para birimleri ile ticarete 0$<,6 &80$ de önem verdikleri­ni anlatan Erdoğan şöyle devam etti: “İran ve Rusya’nın yanı sıra Çin ile de bu yönde adımlarımı­z olacak. Enerji Bakanımız biliyorsun­uz Özbekistan’dan Çin’e geçti. Orada görüşmeler­i olacak.”

Özbekistan’a yaptığı ziyarete de değinen Cumhurbaşk­anı Erdoğan, şu bilgileri verdi: “24 anlaşma imzaladık. Buralar bizim ana yurt olarak iyi değerlendi­rmemiz gereken yerler. Yoğun bir şekilde Özbekistan-Türkiye veya diğer ana yurtlarımı­zla kültür turizmi paketlerin­i gerçekleşt­irerek ciddi bir hareketlil­ik meydana getirebili­riz. Tüm Orta Asya’yı kapsayacak şekilde paket turizm ile anlam kazandırab­iliriz.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hasan AY
Hasan AY

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye