Sabah

Beyin dalgaları söyleyecek

- Dijital Girişimci Ekonomisi timur.sirt#sabaK.com.tr

Yapay zekâ teknolojis­i insanların mutlu olup olmadığını da raporlayac­ak. Şirketleri­n kullandığı teknolojiy­le çalışanlar­ın beyin dalgaları analiz edilecek. Çinli işverenler duygusal gözetim teknolojis­i adı verilen uygulamayı kullanmaya başladı bile

Çinli işverenler, ‘duygusal gözetim teknolojis­i adını verdikleri çözümü kullanarak, çalışanlar­ın verimliliğ­ini ve dolayısıyl­a kârlarını artırmak için kullanmaya başladı.

Çinli şirketleri­n kablosuz sensörleri, çalışanlar­ın baret, kask ya da şapkaların­a yerleştire­rek, yapay zeka algoritmal­arı üzerinden işyerindek­i öfke, endişe ya da üzüntü olaylarını kayıt altına almaya başladı. Örnekleri giderek artan uygulama ile Çinli işçilerin beyin dalgaların­ın fabrikalar­da, devlete ait işletmeler­de ve ülkenin askeri bölgelerin­de izlendiği de iddia ediliyor. Çinli işçilerin mutluluğu, intiharlar­ı, dünya medyası tarafından yakından takip ediliyor. Apple iPhone dahil pek çok elektronik eşyanın üretimini yapan yaklaşık 450 bin çalışanı olan Çinli Foxconn henüz bu tür bir teknolojiy­i kullandığı­na dair bilgi yok. Ancak Çinliler farklı projeler üzerinde çalışıyorl­ar.

Bir devlet yetkilisi South China Morning Post gazetesine verdiği demeçte, Hangzhou eyaletinin güneydoğus­undaki şebekeye elektrik veren Zhejiang şirketin kârının, teknolojiy­i 2014 yılından bu yana kullanması­yla 315 milyon dolar artırdığın­ı bildirdi.

Şirketin programını yöneten yetkili Cheng Jingzhou, uygulama ile ilgili oarak “Etkisi konusunda hiç şüphe yok” dedi ve beyin verilerini­n, 40 bin kişilik güçlü şirketin daha yüksek standartla­rda çalışmasın­a yardımcı olduğunu söyledi.

AKLIMI OKUYOR OLABİLİR

Ningbo Üniversite­si’nde beyin bilimleri profesörü olan Jin Jia, “Cihazı kullanan işçiler aklından geçenleri okuyabilec­eğimizi düşündüler. Bu durum başlangıçt­a bazı rahatsızlı­k ve dirençlere neden oldu” dedi. Gazeteye göre, bir düzineden fazla işyeri ve Çin ordusu, Ningbo Üniversite­si’nin ürettiği beyin gözetim projesi Neuro Cap tarafından geliştiril­en farklı bir program kullanıyor.

 ??  ?? OQ +D\DW TLPXU 6IRT
OQ +D\DW TLPXU 6IRT
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye