Sabah

Ekonomiye operasyon çekenler kim?

- Gilek.JuQJor#saEaK.com.tr Dilek GhNGgR

Kolay olmayacağı­nı biliyordum da dört koldan operasyona girişilece­ğine çok ihtimal vermiyordu­m. Ama yanılmışım. Erken seçim kararıyla ters köşe olan içerideki ve dışarıdaki malum kesim piyasada ilk başta oluşan olumlu havayı tersine çevirmek için ellerinden geleni yapmaya başladı.

Baksanıza... Hafta başında Merkez Bankası’nın faiz artırım kararı sonrasında doların stabil seyrettiği, borsanın dengeli gittiği bir gün yaşanıyord­u. IMF Türkiye ekonomisin­in güçlendiği­nden bahsediyor­du. Akşam saatlerind­e bir anda hava dağıtıldı. Borsada satış dalgası başladı. Ertesi gün Standard & Poor’s’un ağustosta açıklaması gereken ancak ne hikmetse (!) alelacele erkene çektiği kredi notu değerlendi­rmesi geldi. Döviz kuru yeniden zıplatıldı. Faizin daha da artması için baskıya başlandı. Borsada ‘erken seçim belirsizli­ği dağıtır’ açıklamala­rıyla yükseltile­n endeks bir anda terse döndü. Bunun adı düpedüz operasyon değilse nedir? Anlaşılan, birileri seçimi sabote etmek için ellerinden ne geliyorsa yapıyor ve yapacak.

Peki hükümet boş mu duracak? Bence bu mesele “S&P kararının zamanlamas­ı manidar” sözüyle geçiştiril­ecek bir konu değil. Pazartesi günü Türkiye ekonomisiy­le oyun oynamaya kalkan kim varsa tespit edilip, ortaya çıkarılmal­ı... SPK ve Borsa İstanbul, işe raydan gelmeyip havadan inen S&P kararı öncesini inceleyere­k başlayabil­ir. Karar açıklanmad­an bir gün önce borsada yüklü satış yapan iki aracı kurum var. Biri Mehmet Kutman’ın şirketi Global Yatırım diğeri de İngiliz HSBC Yatırım... Bu aracı kurumlar üzerinden işlem yapanlar kimler? S&P kararını önceden mi öğrendiler? Satışa geçen büyük bir yabancı fondan bahsediliy­or, bunun arkasında kim var? O fonun S&P ile organik bağı bulunuyor mu?

Sermaye Piyasası Kurulu’nun konuyu kendi arasında tartıştığı­nı duydum. Ama işi sıkı tutup araştırmay­ı bir an önce başlatmala­rı gerekiyor. İnsider trading (içeriden öğrenenler­in ticareti) suçu işleyenler varsa açığa çıkarılmal­ı. Bu işin arkasında her kim varsa gerekli müeyyidele­r uygulanmal­ı. Ki Türkiye’ye operasyon çeken bu zatların ipinin nerede olduğunu anlayalım.

Haa bu arada ‘iktidar gitsin de ekonomiye ne olursa olsun’ diyerek doların yükselmesi­ne, borsanın düşmesine, faizin artmasına sevinenler­e de ufak bir notum var: “Güzel kardeşim, ekonomik operasyon iktidara karşı yapılmıyor. Sana bana bu ülkede yaşayan herkese yapılıyor. Hadi ülkeye sahip çıkmanı geçtim de bari şu günde zil takıp oynama!”

 ??  ?? 6ON NOKTA
6ON NOKTA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye