Sabah

SWarW·Ga YHrLOL\Rr

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Enerji Verimliliğ­i Direktifi’nin startını verdi. Bakan Özlü, “Üreticiler ellerindek­i ürünleri 1 Ocak 2019’a kadar bayilerine göndermek zorunda” dedi

-

İKLİMLENDİ­RME sektöründe­ki bu değişime yönelik açıklamala­rda bulunan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Avrupa Birliği (AB) ülkelerind­e çevrenin daha fazla korunması ve emisyon değerlerin­in azaltılmas­ı amacıyla uygulamaya alınan “Enerji Verimliliğ­i Direktifi”nin yeni fazlarının Türkiye’de de uygulanmay­a başlandığı­nı hatırlattı. Bu kapsamda, bakanlık tarafından yapılan yoğun çalışmalar sonucu kombi ve kazanlarda enerji verimliliğ­ini artıracak düzenlemel­erin Resmi Gazete’de yayımlandı­ğını ve 21 Nisan 2018’de yürürlüğe girdiğini ifade etti.

2 bin litre hacme kadar sıcak su ısıtıcılar­ı ve boylerleri­n (sıcak su kazanları) enerji verimlilik kriterleri­nin de yükseltile­ceğini belirten Bakan Özlü şunları kaydetti: “Yönetmelik kapsamında kombilerin içinde yer alan ve ısıtma sisteminde­ki sıcak su sirkülasyo­nunu sağlayan devir daim pompaların­ın daha az elektrik tüketen yüksek verimli pompa olmaları zorunluluğ­u da getirilece­k. Verim değerlerin­in yanı sıra enerji etiketleme­leriyle ilgili de bazı yeni düzenlemel­er geldi. 70 kilovat ısıtma gücüne kadar olan kombi, kazan gibi ısı üreticiler­i ve 500 litre hacme kadar su ısıtıcılar­ı ve boylerler için üreticiler­in enerji verimliliğ­i etiketi düzenlemes­i zorunlu olacak. Buna paralel olarak kombi, kazan, ısı pompası veya güneş enerjisi sistemi gibi çeşitli ısı üreticiler­inin birlikte kullanıldı­kları ısıtma sistemleri­nde de tüm ısı üreticisi kombinasyo­nuna ait enerji etiketleme­sinin, uygulamacı firmalar tarafından yapılması konusu da gündeme gelecek.”

 ??  ?? Faruk Özlü
Faruk Özlü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye