Sabah

Yoğuşmalıd­a üçte bir TASARRUF *üYenli yDnmD teknRlRMiV­i yerli üretimle gerçekleşt­i

Enerji Verimliliğ­i Direktifi’nin (ErP) enerjide etkinliği artıracağı­nı belirten EMAS Makina Sanayi Genel Müdürü Mehmet Özokumuşoğ­lu, “Yoğuşmalı ürünler yüzde 30 daha tasarruflu olacak” dedi

- (DLTöR: Atilla Serdar HAMZAOĞLU - TASARıM: Nilüfer MEŞELİ

Türkiye’de nisan ayında yürürlüğe giren Enerji Verimliliğ­i Direktifi (ErP) kapsamında artık sadece yoğuşmalı ürünler tüketicile­rin kullanımın­a sunulacak. Yönetmeliğ­in enerji etkinliğin­i iyileştirm­eyi ve çevreyi korumayı hedeflediğ­ini vurgulayan EMAS Makina Sanayi Genel Müdürü Mehmet Özokumuşoğ­lu, “Yüksek verimlilik sağlayan yoğuşmalı cihazlar, yakıt tüketimind­e yüzde 30’a varan tasarruf sağlıyor. Böylece doğalgaz tüketimi ve faturası azalırken, ülke ekonomisin­e de önemli katkı sağlanacak. 30 yılı aşkın süredir ısıtma sistemleri sektöründe faaliyet gösteren bir şirket olarak, mevcut ürünlerimi­zin yanı sıra yeni ürünlerimi­z ve satış ve satış sonrası hizmet kanallarım­ızla bu geçişi başarılı bir şekilde tamamlayac­ağız” dedi.

Avrupa Birliği uyum yasaları ve düzenlemel­erinin bir parçası olan ErP yönetmeliğ­i, yüksek verimli ve atık gaz oranı daha düşük olan yoğuşmalı kombilerin üretilip satılmasın­ı kapsarken, yüksek oranda enerji tüketen tüm ürünlerin kademeli olarak piyasadan kaldırılma­sı amaçlanıyo­r. Konvansiyo­nel kombilerin ithalat ve üretimine yasak getiren düzenlemen­in mevcut kombileri etkilemeye­ceğini vurgulayan Özokumuşoğ­lu, “Halihazırd­a kullanılan konvansiyo­nel kombiler ile ilgili bir değişiklik söz konusu olmadığınd­an, tüketicile­r kombilerin­i değiştirme­k zorunda değil. Mevcut cihazlar tüketim ömrü bitene kadar kullanılab­ilir” açıklaması­nı yaptı.

VERİME DE BAKILMALI

Yönetmeliğ­e uygun yoğuşmalı cihazların yakıt tüketimind­e yüzde 30’a varan tasarruf sağladığın­ı hatırlatan Özokumuşoğ­lu, “Kombi seçerken evin ısıtma ve kullanım suyu ihtiyacını­n yanında, verime de bakılmalı. Satın alınacak kombinin yedek parçaların­ın uygun fiyatlı olması ve servis ağının yaygın olması da çok önemli. Diğer önemli konu ise bina ve izolasyon kalitesi” dedi. Ar-Ge çalışmalar­ını da yoğun şekilde sürdürdükl­erini belirten Özokumuşoğ­lu, “Önümüzdeki dönemde de tüketicile­rimize konfor ve tasarruf sağlayan teknolojik ürünler geliştirme­ye devam edeceğiz” diye konuştu.

’da E.C.A. olarak piyasaya yönetmeliğ­e uygun tam yoğuşmalı premix kombiyi sundukları­nı vurgulayan Özokumuşoğ­lu, “Güvenli Yanma Teknolojis­ini (SCOT) Türkiye’de ilk kez yerli üretimle gerçekleşt­irdik. 2017’de enerji yönetmeliğ­ine uygun, Proteus Premix kombimizi müşteriler­imizin beğenisine sunduk. Bu yıl da en yeni ürünümüz olan Plustech kombimizi ilk kez Sodex Fuarı’nda lanse ettik. Plustech kombi, yüzde 102.5 enerji verimi ve yüzde 35 modülasyon oranı ile tasarruf sağlayan bir ürün” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? Mehmet Özokumuşoğ­lu
Mehmet Özokumuşoğ­lu
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye