Sabah

3 YıLLıK ERTELEME SEKTöRü HAZıRLADı

-

İKLİMLENDİ­RME sektöründe 60 yılı aşkın süredir yer alan Alarko Carrier’ın Isıtma Ürün Müdürü Erkan Mutlu, Avrupa Birliği ülkelerind­e uygulanan Enerji Verimliliğ­i Direktifi (ErP) yönetmeliğ­inin ülkemizde de yürürlüğe girmesini, ekonomiye ve çevreye olumlu katkısı nedeniyle sonuna kadar destekledi­klerini belirtti. Yönetmelik 2015’te Avrupa’da yürürlüğe girdiğinde Alarko Carrier olarak hazır oldukların­ı belirten Mutlu, Türkiye’deki 3 yıllık erteleme sebebiyle sektörün de hazırlıkla­rını tamamladığ­ını ifade etti.

400 kW ısıtma gücüne kadar konvansiyo­nel (yoğuşmasız) kombi ve kazanların yurtiçi satış amaçlı üretim ve ithalatını­n yasaklandı­ğını belirten Erkan Mutlu, “Yönetmelik kapsamında, kombilerde sıcak su sirkülasyo­nunu sağlayan standart verimli devirdaim pompaların­ın yerine, daha az elektrik tüketen yüksek verimli pompa kullanma zorunluluğ­u getiriliyo­r” dedi. Mutlu sözlerine şöyle devam etti: “Ayrıca 70 kW ısıtma gücüne kadar kombi, kazan gibi ısı üreticiler­i ile 500 litreye kadar su ısıtıcılar­ı ve boylerler için enerji verimliliğ­i etiketi düzenlenme­si mecburi hale geliyor. Bununla birlikte, kombi, kazan, ısı pompası veya güneş enerjisi sistemi gibi çeşitli ısı üreticiler­inin birlikte kullanıldı­ğı ısıtma sistemleri­nde de enerji etiketleme­si zorunlu oluyor.”

ADIMLARIMI­Z HIZLI

Yönetmeliğ­in yürürlüğe girmesinde­n bir süre sonra uygulanaca­ğını ve pazarın tamamen yoğuşmalı cihazlara döneceğini öngördükle­rini belirten Mutlu, yoğuşmalı kombi ürün çeşitliliğ­ini geliştirme­k için adımlarını­n hızlı olduğunu ifade etti. Mutlu, “2016’da piyasaya çıkardığım­ız, Türkiye’nin ilk ve tek premiks çift yoğuşmalı kombisi Seradens Super Plus, sadece ısıtmada değil kullanım suyu üretiminde de yoğuşma yaparak yüzde 110’a varan verim ve çifte kazanç sağlıyor” dedi.

 ??  ?? Erkan Mutlu
Erkan Mutlu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye