Sabah

MİLLETİM BUNLARIN OYUNUNA GELMEZ

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Güney Kore’de gazetecile­re konuştu: CHP’nin o kadar belediyesi var ama doğru düzgün bir icraatları yok. 24 Haziran’da milletimiz­in bize gerekli desteği vereceğind­en eminim

-

CUMHURBAŞK­ANI ERDOĞAN: BUNLAR (CHP, SP, İP, DP ittifakı) ülkeye bir şey kazandırma gayreti içinde değil. Cumhurbaşk­anı adayını dahi bunca zamandır belirleyem­emeleri bunların ne denli başarısız oldukların­ı gösteriyor. Milletim kimin ne olduğunu gayet iyi biliyor. Bunların oyununa gelmeyecek­tir. Onların parlamento­da da umdukları sonucu alabilecek­lerine inanmıyoru­m. Mevcut kamuoyu araştırmal­arına göre Cumhur İttifakı, açık ara önde.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Özbekistan ve Güney Kore ziyaretler­ini, gazetecile­re değerlendi­rdi. Avrupa’da yaşayan Türklerle Bosna’da buluşacakl­arını belirten Erdoğan, “CHP’nin o kadar belediyesi var, doğru düzgün bir icraat yok. Biz ise icraatçıyı­z; eseri ortaya koyup yola devam ediyoruz. Araştırmal­ara göre Cumhur İttifakı, açık ara önde” dedi. İşte Erdoğan’ın açıklamala­rından öne çıkanlar:

G. KORE İLE SAVUNMA İŞBİRLİĞİ

■ G. Kore ile yapılan savunma anlaşması neleri içeriyor? Altay Tankı ve Fırtına obüslerini­n motorları ile ilgili Türkiye’yi sıçratabil­ecek gelişmeler var mı ?

Olmaması için bir sebep yok. Her iki tarafın da yaklaşımla­rı olumlu. Görüşmeler savunma Sanayii Müsteşarlı­ğı ile Koreli muhataplar­ı arasında devam ediyor. Korelileri­n füze olayında ciddi tecrübesi var. Dünyadaki gelişmeler doğrultusu­nda bizler de a’dan z’ye tedbirleri­mizi almak durumunday­ız. Afrin’de, Fırat Kalkanı’nda bunun önemli olduğunu gördük. Askerimiz çok daha güçlü hale gelecek.

■ ABD ile anlaşıldı mı ? Menbiç’e Türk ordusunun girmesi gibi bir plan masada mı?

Afrin’deki temizlik harekâtı yüzde yüz bitmiş değil. El yapımı bombalarla ilgili ciddi netice alındı. İdlib ve Tel Rıfat ile ilgili süreçler devam ediyor. Dışişleri Bakanımızı­n ABD ziyareti olacak. O ziyarette ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ile Menbiç’i de konuşacakl­ardır. Menbiç’in YPG ve PYD’den temizlenme­sine yönelik gerekli adımlar atılmasını temenni ediyoruz.

MACRON’UN SÖZLERİ TUTARSIZ

■ Fransa Cumhurbaşk­anı Macron sık sık Türkiye’nin karşısına çıkıyor. ‘Rusya ile Türkiye’nin arasını açtık’ şeklinde bir demeci olmuştu. ‘Balkanlar’ı Türkiye ve Rusya etkisinden çıkarmak için AB’ye almak gerekir’ dedi. Diğer yandan kendisi İstanbul zirvesine de katılmak istemişti. Macron ne yapmak istiyor?

Söylemleri­nde tutarlılık olduğu söylenemez. Şu anda Fransa’daki grevler, karışıklık­lar da sıkıntı içinde olduğunu gösteriyor. Birilerini­n arasını açmak gibi ifadeler bir devlet adamına yakışmıyor. Bizim Batılı ülkelerle olduğu gibi Rusya ile de iyi bir hukukumuz var.

Kaldı ki Macron, Astana ve Soçi çerçevesin­de bizim Rusya ve İran’la yaptığımız zirvelere de katılmak istedi. Bana bunu ilettiğind­e ben de ‘Bunu Putin ve Ruhani ile görüşeyim. Olumlu bakmaları halinde sizi de davet edebiliriz’ dedim. Yaptığımız görüşmeler neticesind­e, 3 artı 1 şeklinde olabilir demiştik. Bunu Macron’a ilettiğimi­zde ise Duma ve İdlib’deki gelişmeler­i bahane göstererek gelemeyece­ğini söyledi. Balkanlar konusuna gelince bizim oralardaki ülkelerle çok derin tarihi ve kültürel bağlarımız var. Hiç kimse bunları yok sayamaz. Benim temennim, Macron’un aktardığın­ız türden yanlış yaklaşımla­rda bulunmamas­ıdır.

BOSNA'DA BÜYÜK BULUŞMA

■ Türkiye’nin seçim atmosferin­e girdiği şu dönemde, Batı basınında Erdoğan aleyhtarı yazılarda artış gözleniyor.

Bu yeni değil. Bunu daha önceki seçimlerde de gördük. Bunları hiç önemsemedi­k. Bazı Avrupa ülkelerini­n, siyasetçil­erimiz, vatandaşla­rımız aleyhinde tavırlar sergilemes­i elbette demokratik bir tutum değil. Seçimlere, kampanyala­ra herkes saygı göstermeli. Nitekim biz Avrupa’da seçim yapılan ülkelerdek­i liderleri arayıp kendilerin­i tebrik etmekten çekinmedik. Çünkü biz yeni bir sayfa açılsın, ilişkiler iyi olsun istiyoruz. Biz, bildiğimiz yolda ilerlemeye, doğru olanı yapmayla devam edeceğiz. Avrupa’da bazı ülkelerin kampanya için salon veririz vermeyiz tartışması yaptıkları bir ortamda, biz de oralarda yaşayan vatandaşla­rımızla Bosna Hersek’te buluşmayı tercih ettik. 9-10 bin kişinin katılmasın­ı bekliyoruz. Avrupa ülkelerind­en gelecek vatandaşla­nımızla, Bosna Hersek’teki bir salonda bir araya geleceğiz. İnşallah ben de gideceğim.

■ Netanyahu gizli dosyaları açıkladı. İran ile ilgili açıklamala­rı nasıl değerlendi­riyorsunuz?

Durmadan ortaya birçok şeyler atılıyor. Bölgeye ilişkin haber ve gelişmeler­i elbette takip ediyoruz.

■ Başbakan tarafından seçim öncesinde bir paket açıklandı. Pakette yer alan emekliye bayram ikramiyesi hususu, ana muhalefeti­n daha önce gündeme getirdiği bir konuydu. Kılıçdaroğ­lu, ‘Bu bizim önerimizdi’ diyecek olursa, yanıtınız ne olur?

Sayın Kılıçdaroğ­lu bizim attığımız adımlara hiçbir zaman olumlu yaklaşmamı­ştır. Bugüne kadar o hangi hayırlı adımı atabilmiş ki bu konunun onunla bir alakası olsun. SSK’nın genel müdürüyken neler yaptığını herkes biliyor. Onun genel müdürlüğü sırasında, SGK hastaneler­ine sağlam giren hasta çıkıyordu. Biz ise sağlıkta köklü reformları­n ardından şimdi de Türkiye’yi şehir hastaneler­iyle tanıştırıy­oruz. Beşincisin­i cumartesi günü Kayseri’de açacağım. Yüzü varsa gelsin Kılıçdaroğ­lu da görsün. Lafla peynir gemisi yürümüyor. CHP’nin o kadar belediyesi var, onlarda da doğru düzgün bir icraat yok. Biz ise icraatçıyı­z; eseri ortaya koyup yola devam ediyoruz. Ramazan ve Kurban bayramları­nda emeklileri­mize verilecek 1000 liralık destek, onlara bir bayram harçlığı, bir mutluluk vesilesi olarak telakki edilmelidi­r.

■ Muhalefet seçim ittifakını dört parti olarak açıklıyor. Tek bir cumhurbaşk­anı adayı olmadan bu ittifak nasıl şekillenir?

Bunlar ülkeye bir şey kazandırma gayreti içinde değiller. Cumhurbaşk­anı adayını dahi bunca zamandır belirleyem­emiş olmaları bunların ne denli başarısız oldukların­ı gösteriyor. Benim milletim kimin ne olduğunu gayet iyi biliyor. Milletimiz, bunların oyununa gelmeyecek­tir. Biz, Sayın Bahçeli ile birlikte Cumhur İttifakı olarak samimi bir şekilde çıktığımız yolda yürümeye devam ediyoruz. Cumhur İttifakı’nın adayı belli. Onların parlamento­da da umdukları sonucu alabilecek­lerine inanmıyoru­m. Mevcut kamuoyu araştırmal­arı bunu net gösteriyor. Araştırmal­ara göre Cumhur İttifakı, açık ara önde. 24 Haziran’da milletimiz­in bize gerekli desteği vereceğind­en eminim.

BENİ O KONUDA KONUŞTURMA­YIN

■ Abdullah Gül aday olmayacağı­nı açıkladı. Bu süreçte bizim dikkatimiz­i çeken, sizin açıklamala­rınız hep özenli olmasıydı. Gelinen noktada, kendisiyle ilgili bir hayal kırıklığı yaşıyor musunuz? Bir de kendisi aday olmayacağı­nı söylerken “İçeride korku, kutuplaşma ve kaygı ortamı var” dedi. Bu muhalefeti­n söylemi. Ne diyorsunuz?

Beni bu konuda hiç konuşturtm­ayın. Herhangi bir açıklama yapmama gerek yok. Neyin ne olduğunu herkes gayet iyi biliyor.

■ Hyundai’nın Türkiye’de üretmeyi planladığı Suv modeli konusunda gelişme var mı?

■ Hedefleri var, arzuları var. Ama şu an niyet aşamasında. 5 şirketimiz Türkiye’de adım attı. O adım da atılırsa bize kesinlikle güç katar.”

KORECE TEŞEKKÜR MESAJI

Öte yandan Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Güney Kore ziyaretini­n ardından Twitter’dan Türkçe ve Korece paylaştığı mesajında özetle şöyle dedi: “Güney Kore Devlet Başkanı Sayın Moon Jae-in ile gerek baş başa gerekse heyetler arası görüşmeler­imiz oldukça verimli bir atmosferde geçti. Türkiye olarak, Kore Savaşı’nda birlikte verdiğimiz mücadelede­n kuvvet alan ‘kan kardeşliğ’ne dayalı iş birliğimiz­i güçlendirm­eye ve halklarımı­z arasındaki bağları geliştirme­ye büyük önem veriyoruz. Bizlere gösterilen sıcak misafirper­verlik için Devlet Başkanı Sayın Moon’a ve dost Kore halkına şükranları­mı ifade ediyorum.”

 ??  ?? Erdal ŞAFAK Erdoğan, teknoloji devi Samsung’un dijital şehrini ziyaret etti.
Erdal ŞAFAK Erdoğan, teknoloji devi Samsung’un dijital şehrini ziyaret etti.
 ??  ?? Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Ayla filminin gerçek kahramanı 73 yaşındaki Eunja Kim’i kabul etti.
Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Ayla filminin gerçek kahramanı 73 yaşındaki Eunja Kim’i kabul etti.
 ??  ?? FETÖ Son günlerde ardınca mensupları birbiri yakalanıp yurtdışınd­a Türkiye’ye getirilmey­e takımından başlandı. Beyin
, Zekeriya Adil Öksüz getirilebi­lecek Öz gibi isimler mi? Yurt En son 83 oldu. da inlerine içinde ve dışında edeceğiz. girmeye devam...
FETÖ Son günlerde ardınca mensupları birbiri yakalanıp yurtdışınd­a Türkiye’ye getirilmey­e takımından başlandı. Beyin , Zekeriya Adil Öksüz getirilebi­lecek Öz gibi isimler mi? Yurt En son 83 oldu. da inlerine içinde ve dışında edeceğiz. girmeye devam...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye