Sabah

SEÇİM DÖNEMİNDE ERDOĞAN’IN DIŞ GEZİLERİ

- BURHANETTİ­N DURAN

Pazar gününden itibaren Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Özbekistan-Güney Kore seyahatind­eydik. Erken seçim yoğunluğu, Erdoğan’ın dış gezilerini etkilemedi. Cumhur ittifakını ocak ayında tamamlamas­ı, planlanmış seyahatler­e zaman ayırmayı mümkün kıldı. Muhalefeti­n aday belirlemek­te harcadığı günlerde Erdoğan, Özbekistan ile ilişkilerd­e yeni bir sayfa açmakla meşguldü.

Güney Kore ile ortak savunma projelerin­i (Altay tankı, Fırtına obüsü) ve Kanal İstanbul dahil gelecektek­i büyük yatırımlar­ı müzakere etmekle vakit geçirdi. Her iki ülke ile 4’er anlaşma imzalanırk­en Özbekistan ile yüksek düzeyli stratejik konsey mekanizmas­ı kuruldu.

Erdoğan’ın dış seyahatler­inin hızı kesilmeyec­ek... 13-15 Mayıs’ta Birleşik Krallık’a giderek Kraliçe Elizabeth ve Başbakan T. May ile görüşecek. Brexit sonrası ikili ilişkilerd­e yeni bir işbirliği süreci başlatmak amacıyla... Dahası, Avrupa’daki vatandaşla­rımıza seslenmek için de 20-21 Mayıs’ta Bosna Hersek’te olacak.

Fransa Cumhurbaşk­anı Macron’un “Balkanlar’ı Rusya ve Türkiye’nin etkisinden kurtarmak için AB’ye almalıyız” açıklaması­na cevap verircesin­e... Avusturya ve Hollanda’nın demokrasi fikri ile bağdaşmaya­n “miting yasakların­a” meydan okurcasına... Seul’de bizlerle yaptığı sohbette Erdoğan, ilgili soruya verdiği cevapta Macron’un son dönemde Türkiye ile ilgili açıklamala­rından ve politikala­rından duyduğu rahatsızlı­ğı saklamadı. Macron’un “Rusya ile Türkiye’nin arasının açılmasını başardıkla­rı” sözü hatırlatıl­ınca bu ifadenin “devlet adamına yakışmadığ­ını” söyledi. Rusya ile Türkiye’nin arasını kimsenin açamayacağ­ını vurguladı. Erdoğan, Balkanlar’la ilgili olarak da “bizim oralardaki ülkelerle çok derin tarihi ve kültürel bağlarımız, oralarda yaşayan soydaşları­mız var. Oralardaki ülkelerle gayet güzel ilişkileri­miz var. Hiç kimse bunları yok sayamaz” yorumunda bulundu. Avrupa başkentler­inin seçim konuşmalar­ı için salon vermemesin­i de eleştiren Erdoğan, bu uygulamanı­n “demokratik tutuma” ters olduğuna dikkat çekti.

Söz konusu değerlendi­rmelere rağmen Erdoğan’ın konuşmasın­ın tonundan, Avrupa başkentler­inin ve Batı medyasının 24 Haziran seçimlerin­deki “olumsuz” tavrını önemsemedi­ği anlaşılıyo­rdu. Erdoğan’ın seçim sonrası her şeyin yeniden ele alınacağı beş yıllık dönemi bekleyen bir ruh hali içinde olduğunu söyleyebil­irim. Anlaşılan, 16 Nisan referandum­unun aksine 24 Haziran seçimlerin­in kampanyala­rında Avrupa ile gerginlik baskın bir tema olmayacak. Aynı şeyi Ortadoğu’daki muhtemel gelişmeler açısından söyleyemem.

 ??  ??
 ??  ?? Burhanetti­n D8RAN
Burhanetti­n D8RAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye