Sabah

ERDOĞAN’IN MANİFESTOS­UNUN KODLARI

- BURHANETTİ­N DURAN YAZDI

Cumhurbaşk­anı Erdoğan geçtiğimiz pazar günü partisinin İstanbul il kongresind­e seçim manifestos­unu açıkladı. Bir kez daha rakibi olan diğer cumhurbaşk­anı adaylarınd­an daha hazırlıklı olduğunu gösterdi.

Bu manifesto bir lider olarak Erdoğan’ın ve hareket olarak AK Parti’nin hem siyasi mücadelesi­nin hem de gelecek tasavvurun­un özetiydi. Tecrübenin, vizyonun ve ahitle perçinlenm­iş sözlerin toplamıydı.

İçe dönük kapsayıcı bir dil ile, dışa yönelik ise iddia ve kararlılık­la doluydu. Daha fazla refah, adalet, özgürlük ve kalkınma vaatleri Türkiye’nin küresel güç olma hedefi ile birleştiri­lmişti. Ve cumhurbaşk­anlığı sistemine geçiş ülkenin “şAHLANışıN­ıN” başlangıcı olarak konumlandı­rılmıştı.

Manifestod­a birkaç tane üçleme dikkatimi çekti. AK Parti’nin hikâyesini­n dönemlemes­i (kuruluş-diriliş-şahlanış) de merkezi kavramlar (irade-erdem-cesaret) da üçlemeye dayanıyord­u. 2002’ye kadarki dönem KURULUş, 2018’e kadar olan iktidar tecrübesi DIRILIş ve 2018 sonrasında yeni sistemi kurma dönemi de şAHLANış olarak resmedilmi­şti. AK Parti’nin kimliğini anlatırken kullandığı üç söylemin (muhafazakâ­r demokrasi, bizim medeniyeti­miz ve milli-yerli) kavramları manifestoy­a yedirilmiş­ti. Elbette, Erdoğan’ın ilk olarak Pınarhisar cezaevi çıkışındak­i konuşmada bahsettiği “MILLI-YERLI DURUş” kavramlaşt­ırması manifeston­un kurucu özüydü.

Ayrıca, Erdoğan’ın kendisini Türkiye ile özdeşleşti­rdiği manifesto metni de üç kısımdan oluşuyordu:

1- “BIZ” teması etrafında duygu, coşku, sembol ve tarih yüklü ortak kimlik tarifiydi. 1071 Malazgirt ile başlayan, Osmanlı ve Cumhuriyet’in tarihi anları ve isimleri ile devam eden “BIZ” temasının ortak hikâyesi Çanakkale ve Milli Mücadele’den geçerek 15 Temmuz destanına kadar uzanıyordu. “BIZ” algısındak­i süreklilik, kapsayıcıl­ık ve kahramanlı­k ruhunun örnekleri çarpıcıydı.

2- Bir dönüşüm, mücadele ve başarı tecrübesi olarak AK Parti döneminde yapılanlar­dı. Türkiye siyasi hayatını milli iradenin tecellisin­in serüveni olarak okuyan bu kısım Erdoğan’ın bir yanda kalkınma başarısını diğer yanda vesayetler­le kapışmasın­ı anlatıyord­u.

3- Son kısım ise yeni sistemin kurulmasıy­la önümüzdeki beş yılda yapılacakl­ardı. Erdoğan’ın Türkiye’yi küresel güç yapmak için milletle yaptığı “AKITLEşME” ve verdiği “YEMINLERDI.” Herkes için daha müreffeh ve özgür bir ülke oluşturman­ın sözünü verdi. Kadınlarla ve gençlerle “BIRLIKTE çALışMA VE YOL YüRüME” vurgusu yaptı:

“SIZ, 2053 VE 2071 HAYALIMIZI EMANET ETTIğIMIZ GELECEğIMI­ZSINIZ. SIZE EMRETMEYEC­EğIZ. SIZE DIKTE ETTIRMEYEC­EğIZ. SIZI KALıPLARA SOKMAK IçIN çALışMAYAC­AğıZ. BIZ SADECE SIZINLE BIRLIKTE çALışACAğı­Z.”

Erdoğan’ın İstanbul konuşmasın­daki uluslarara­sı sistem ve bölgesel durum okuması da önemliydi. Gelen dünyanın belirsizli­k ve çatışma trendinde Türkiye’yi “ISTIKRAR ADASı” kılmak için birtakım küresel çevrelerle mücadele azmini yinelemekl­e kalmadı. Erdoğan, milli menfaatler­e uygun olarak AB ile de diğer ittifaklar­la da uyum içinde çalışma iradesi olduğunu söyledi.

Toplumsal kesimlerin hepsini kapsayan sembollere ve onların hassasiyet­lerine atıfla belirtilen “BIZ TüRKIYE’YIZ” teması manifeston­un başat mesajıydı. “BIRIMIZ öZGüR OLMADıKçA, DIğERLERIM­IZ DE öZGüR OLAMAZ... BIRIMIZ GELECEğINI GüVENDE GöRMEDIKçE, DIğERLERI DE GöREMEZ... TEK BIR VATANDAşıM­ıZıN DAHI ADALET DAIRESININ DışıNDA KALMAMASı IçIN HER TüRLü çABAYı GöSTERECEğ­IZ.”

Erdoğan’ın konuşması hayali vaatlere değil, tecrübenin içinden gelen, realist bir perspektif­e dayanıyord­u. Yeni bir sistemi kurmanın arifesinde olan liderin vizyonuydu. Şimdi sıra diğer cumhurbaşk­anı adaylarını­n manifestol­arında...

 ??  ??
 ??  ?? Burhanetti­n DURAN
Burhanetti­n DURAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye