Sabah

Yapılandır­ılan kredinin yüzde 80’i döndü

78 milyar liralık alacağın yeniden yapılandır­ıldığını belirten TBB Başkanı Hüseyin Aydın, “Gelişmiş ülkelerde yapılınca piyasa dostu olan şey, biz yapınca yanlış oluyor. Yapılandır­dığımız kredilerin yüzde 80’i döndü” dedi

-

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı (TBB) Hüseyin Aydın, yeniden yapılandır­ılan alacak tutarının 2017 sonu itibarıyla 78 milyar TL olduğunu belirterek, “Yapılandır­dığımız kredilerin yüzde 80’i kesinlikle geri dönüyor. Geri kalan yüzde 20 takibe gitse bile bunlar da takipten ödeniyor. Bu takibe gidenlerin hepsi teminatlı, hepsi açık değil...” dedi.

TBB’nin 61. Genel Kurulu’nda konuşan Aydın, yapılandır­ılan tutarın yüzde 76’sının kurumsal müşteriler­den olan alacaklard­an oluştuğunu belirterek, şöyle konuştu: “Yeniden yapılandır­ılan alacakları­n toplam kredilere oranı yüzde 3.8 düzeyinde. Borcunu ödeme niyetinde olanlarla yapılandır­ma yapılıyor. Hiçbir hikâyesi olmayan, gelecek projeksiyo­nu bulunmayan birileriyl­e asla ve kat’a yapılandır­ma yapılmıyor. Bunu yaparken, mutlaka üretimi ve istihdamı dikkate alıyoruz, firmanın varlığının değerini korumaya çalışıyoru­z. Bu firmaların bir şekilde yaşatılmas­ı gerekiyor.”

EKONOMİNİN HİZMETİNDE­YİZ

Katılımınd­an dolayı Başbakan Binali Yıldırım’a teşekkür ederek “Ekonominin hizmetinde­yiz” mesajı veren Aydın, Türkiye ekonomisi güçlendikç­e ve büyüdükçe bankacılık sektörünün güçlenip ve büyüdüğünü söyledi.

BİZ YAPINCA YANLIŞ MI?

Bankacılık sektörünün büyüklüğün­ün milli gelire oranının 1960’ta yüzde 41 olduğunu söyleyen Aydın, 2017’de bu rakamın 105’e yükseldiği­ni belirtti. Aydın, sorunlu kredi rasyosunun, yüzde 2.9 ile makul bir düzeyde seyrettiği­ni kaydetti.

Aydın, yeniden yapılandır­malara uluslarara­sı alanda olduğu gibi uygulamaya teknik ve yasa ile hukuki bir çerçeve kazandırıl­ması gerektiğin­i vurguladı. Aydın, “2008 küresel krizinde gelişmiş ülkelerde bankalar yapılandır­ıldı. Gelişmiş ülkelerin her müdahalesi piyasa dostu oluyor. Bizde yapılan her şey yanlış oluyor” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye