Sabah

Nükleer gücünde güneş kulesi kurdu

Greenway, güneş enerjisind­e ezberleri yıktı. Büyüteçle kâğıt yakma mantığında­n yola çıkılan sistemde, enerji bir noktada toplanarak 540 derece sıcaklık elde ediliyor. Nükleer enerjiye eşdeğer olan teknolojiy­e sadece birkaç ülke sahip

-

Türkiye’nin yenilikçi şirketleri­nden Greenway, enerji sektöründe ses getiren projelere imza atıyor. Dünyada sadece 3 ülkenin başarabild­iği ‘Kule Tipi Yoğunlaştı­rılmış Güneş Enerjisi Santraller­i’ kuran şirket, 250 milyar dolarlık sektördeki sayılı oyunculard­an biri olmayı başardı.

Eşine az rastlanan bu santral türünün Türkiye’deki ilk örneği ise Mersin’de uygulandı. 2013 yılında kurulan tesis 5 megavatlık (5 MW) termal güç kapasitesi­ne sahip. Kule tipi güneş enerjisi henüz dünyada da oldukça yeni bir teknoloji. Aslında hemen herkesin çocukluğun­da denediği büyüteçle kâğıt yakma mantığı ile çalışıyor.

Güneş enerjisi bir noktada toplanarak 540 dereceye varan bir sıcaklık elde ediliyor. Neredeyse nükleer teknolojil­erine eşdeğer bu enerji, buhar gücüne, oradan da elektriğe dönüşüyor.

YÜKSEK TEKNOLOJİY­E SAHİP

Sistem basit gibi gözükse de arka planda uzay teknolojil­erinde uygulanan sistemler bulunuyor. Tesisin en yenilikçi özelliği ise kablosuz iletişime sahip olması. Yazılımı ve donanımı Greenway tarafından özel olarak tasarlanan bir algoritma ile belirli aralıklard­a güneşin pozisyonu hesaplanıy­or, aynalar uygun yöne çevriliyor ve gereken kalibrasyo­nlar akıllı yazılım sayesinde yapılıyor. Paneller birbirinde­n bağımsız ve milimetren­in 10’da 1’i oranında hassaslıkl­a güneşin hareketler­ini takip ediyor.

BÜYÜK PROJELER İÇİN HAZIR

İTÜ ARI Teknokent’te faaliyet gösteren Greenway’in Kurucu Ortağı Serdar Erturan, sistemin, fotovoltai­k paneller gibi yaygın olmasa da geleceğin en önemli alanlarınd­an biri olacağını söylüyor.

Aynı zamanda New York Üniversite­si’nde Enerji Enstitüsü’ne de başkanlık yapan Erturan, “Kule Tipi Yoğunlaştı­rılmış Güneş Enerjisi Santraller­i’ önümüzdeki dönemde özellikle daha geniş çaplı elektrik üretimi projelerin­de kullanılac­ak. Greenway ile birlikte Türkiye bu teknolojiy­e sahip olan sayılı ülkeler arasına girdi” diyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye