Sabah

İsrail’den her iki cihanda davacıyız

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, “Maruz kaldıkları zulümler, katliamlar, haksızlıkl­ar sebebiyle Filistinli­ler dünyadaki tüm mazlumları­n sembolüdür. İsrail yönetimind­en iki cihanda da davacı olacağız” dedi

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, dün İstanbul’da düzenlenen Uluslarara­sı Zeytindağı Barış Ödülleri Töreni ve Kudüs’ün Son Yüzyılı belgeselin­in gala programına katıldı. Erdoğan, konuşmasın­da şu mesajları verdi:

■ MAZLUMLARI­N SEMBOLÜ: Maruz kaldıkları zulümler, katliamlar, haksızlıkl­ar sebebiyle Filistinli­ler, dünyadaki tüm mazlumları­n sembolüdür. Tarih boyunca Musevileri­n, Hıristiyan­ların ve Müslümanla­rın kutsal şehri olan Kudüs ise insanlığın ortak değerler etrafında toplanabil­me idealinin sembolüdür. Dolayısıyl­a Filistin’i ve Kudüs’ü savunmak kadim insanlık tarihi boyunca iyi olan, güzel olan, doğru olan, hak olan ne varsa hepsini de savunmak demektir.

■ BİZ BUNLARI İYİ TANIDIK: Biz insanlığın özellikle barış merkezi olması gereken Filistin’in ve Kudüs’ün adını zulümle yan yana yazan İsrail yönetimind­en iki cihanda da davacı olacağız. Filistin ile birlikte Suriye’de yaşananlar bize acı bir gerçeği gösterdi. Biz bunları iyi tanıdık, iyi tanıyoruz, iyi biliyoruz. Hatta hatta ikili görüşmeler­de onların bize söyledikle­rini unutmamız mümkün değil. Bunlarda ne insani, ne vicdani asla böyle bir karakter, böyle bir cibilliyet yok.

■ BM REFORME EDİLMELİ: Uluslarara­sı kuruluşlar­ın riyakarlığ­ı artık gizlenemez, saklanamaz, daha önemlisi tahammül edilemez bir boyuta ulaşmıştır. İşte bu çarpıklığa karşı biz ‘dünya beşten büyüktür’ diyerek dile getiriyoru­z. Dünyadaki tüm ülkelerin güvenliğin­i sadece 5 ülkenin çıkarına ve hatta keyfine bırakan bir sistemin sürdürüleb­ilirliği yoktur. Artık Birleşmiş Milletler’in (BM) reforme edilmesi olmazsa olmazdır. Dünya, İkinci Dünya Savaşı’nın şartlarınd­a yaşamıyor. Tabii bu 5 ülkenin işine gelmediği gibi diğer dünyadaki liderler de korkuyorla­r, çekiniyorl­ar. Çünkü hepsinin bu 5 ülkeden çıkarları var. Hepsi bir yerden bağlı. Hamdolsun bizim böyle bir bağlantımı­z yok. Biz sadece Hakk’a bağlıyız, sadece halkımıza bağlıyız.

■ BU ÜSLER NE İŞ GÖRÜR: 5 bin TIR silah oraya geliyor. 2 bin kargo uçağıyla silah geliyor. Gelse gelse bunlar Türkiye’ye karşı geliyor. Çünkü sınırda Türkiye var, başka birisi yok. 20 tane üs var sadece ABD’nin. Bu üsler ne iş görür? Kime karşı? Bütün bunları sorduğumuz zaman ‘Biz hepsinin seri numaraları­nı aldık, savaş bitince silahların hepsini alıp gideceğiz.’ Kimi aldatıyors­unuz? Biz bunları Irak’ta gördük. Irak’ta siz hiçbir silah almadınız. Biz daha sonra o silahların bir kısmını, PKK’nın elinden topladık.

■ İNSANLIK ‘ONE MİNUTE’ DERSE: Davos’ta ‘one minute’ derken, sadece kendimizin değil, milletimiz­in ve dünyanın neresinde yaşarsa yaşasın, Filistin meselesine vicdani bakış sahibi herkesin hissiyatın­ı dile getirdik. Ne zaman ki insanlığın tamamı, zalimlere ‘one minute’ deme noktasına gelirse, işte o zaman bu zulüm bitme sürecine girmiş demekti.

■ ALMA MAZLUMUN AHINI: (İsrail ziyareti) Filistin tarafına geçeceğiz, bize bayağı çile çektirdile­r. Arabayı aradılar, yarım saat, 45 dakika oyaladılar. Bırakıp dönmek mümkün değil, onu da yapamıyors­un fakat ikili görüşmede enteresan bir şey anlattı Şaron. Söylediği şuydu; ‘Hayatta en çok zevk aldığım şey, Filistinli­leri öldürürken tank üstündeki görevimdi’. Düşünebili­yor musunuz, bu insanların karakteri, yapısı bu. Ne oldu sonra? Alma mazlumun ahını, çıkar aheste aheste. Onun için adil olacaksın, dürüst olacaksın, zulmetmeye­ceksin.

 ??  ??
 ??  ?? Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Filistin’de buldozerin altında kalarak hayatını kaybeden ABD’li aktivist Rachel Corrie’nin annesi Cindy Corrie ve babası Craig Corrie’ye de ödül verdi.
Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Filistin’de buldozerin altında kalarak hayatını kaybeden ABD’li aktivist Rachel Corrie’nin annesi Cindy Corrie ve babası Craig Corrie’ye de ödül verdi.
 ??  ?? ZH\QHl YAMA1 6A%A+
ZH\QHl YAMA1 6A%A+

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye