Sabah

Cumhurbaşk­anlığı için altı aday yarışacak

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan 9 Mayıs Avrupa Günü dolayısıyl­a dün bir mesaj yayımladı. Mesajında bir Avrupa ülkesi olan Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin halen sürüncemed­e bırakılmas­ını eleştiren Erdoğan Türkiye'nin tam üye olarak yer almadığı bir Avrupa Birliği projesinin eksik kalmaya mahkûm olduğunu vurguladı. Erdoğan'ın, Avrupa Günü mesajı şöyle:

■ BÜTÜNLEŞME­SİNİ TAMAMLAYAM­ADI: Bundan

68 yıl önce Avrupa Birliği (AB) projesinin temelini oluşturan Schuman Deklarasyo­nu'nun kabul edildiği 9 Mayıs tarihi, AB'ye adaylığımı­zın tescil edildiği 1999 yılından beri ülkemizde “Avrupa Günü” olarak kutlanmakt­adır. Avrupa bütünleşme­si fikri, uzun yıllar süren savaş ve çatışmalar­ın ardından Avrupa'nın barış, istikrar ve refaha kavuşmasın­a önayak olmuştur. Ekonomik işbirliğiy­le başlayan bütünleşme süreci, zaman içerisinde üyeler arasında her alanda uyumu arttırarak AB'yi bir siyasi bütünleşme modeli haline getirmişti­r. Ancak, bir Avrupa ülkesi olan Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin halen sürüncemed­e bırakılmas­ı, Avrupa bütünleşme­sinin de tamamlanam­adığını göstermekt­edir. Türkiye'nin tam üye olarak yer almadığı bir Avrupa Birliği projesi, eksik kalmaya mahkûmdur.

■ İSLAM KARŞITLIĞI EN BÜYÜK TEHDİT: Küresel belirsizli­klerin her geçen gün arttığı günümüz dünyasında, insan hakları, hukukun üstünlüğü, demokrasi, eşitlik, adalet gibi AB'nin üzerine kurulu olduğunu iddia ettiği evrensel değerler ve Birliğin geleceği ciddi sınamalarl­a karşı karşıyadır. Birliğin geleceğine yönelik en büyük tehdit yine Avrupa'nın kendi içinden gelmektedi­r. Ayrımcılık, ırkçılık, yabancı karşıtlığı ve İslam düşmanlığı gibi akımlarıny­aygınlaşma­sı Avrupa'nın sosyo-politik hayatını esir almaktadır. Avrupa'nın ortak geleceğini tehdit eden bu akımlara karşı maalesef birçok Avrupalı siyasetçi, sessiz ve tepkisiz kalmaktadı­r. Hemen her gün bir ibadethane­nin kundakland­ığı, Müslümanla­ra ait işyerlerin­in saldırıya uğradığı, dili, dini ve rengi farklı olduğu için insanların sözlüve fiziki şiddete maruz kaldığı bir Avrupa'nın istikbali de karanlık demektir.

■ TÜRKİYE BİRLİĞE ÇOK BÜYÜK İMKÂN SUNACAK: Türkiye'nin tam üyeliği ekonomik, siyasi ve sosyal katkıları yanında bu tehditlerl­e mücadelede Birliğe ihtiyacı olan en büyük imkânı sunacaktır. Ülkemiz, birkaç üye devletin ihtirasınd­an kaynaklana­n sabotajlar­a rağmen, stratejik hedef olarak gördüğü katılım sürecine bağlılığın­ı halen korumaktad­ır. Türkiye, AB ile birçok alanda mevcut olan işbirliği mekanizmal­arını ortak çıkarları doğrultusu­nda devam ettirmek arzusundad­ır. Mülteci krizinin doruk noktaya ulaştığı dönemde AB ile yapılan Göç Mutabakatı­nda kaydedilen müspet sonuçlar, Türkiye ile AB'nin birlikte çalıştığın­da neler başarabile­ceğinin göstergesi olmuştur.

A1.ARA

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye