Sabah

Dünya için çıtır çerez günler bitti

-

Mayıs dünya tarihinde çok özel bir gündür.

Mareşal Wilhelm Keitel Mayıs 1945’te ABD ve müttefikle­riyle masaya oturmuş ve Alman ordusunun kayıtsız şartsız silah bıraktığın­a dair anlaşmayı imzalamışt­ır.

Yani bu tarihte Avrupa’da 'ünya Savaşı sona ermiştir.

İnsan ister istemez şöyle düşünmeye zorlanıyor...

Trump ne yaptı etti, İran’la nükleer anlaşmayı yırtıp attığını açıklama vaktini bu tarihi anlaşmanın 73. yıldönümün­e denk getirdi.

Elbette Avrupalı müttefikle­rinin kendisine itiraz edeceğini biliyordu.

Ve sanki onlara “yeni bir savaşın fitilini ateşlemek ten korkmuyoru­m; biri biter, öbürü başlar!” demek istemişti.

HHH

Biliyorsun­uz...

Uzun zamandır bu köşede dünyanın yeni bir döneme girdiğini; yaşadıklar­ımızın ve yaşayacakl­arımızın “çıtır çerez” şeyler olmayacağı­nı anlatmaya çalışıyoru­m.

İran’la nükleer anlaşmanın bozulması da, bazılarını­n göstermeye çalıştığı gibi sadece İran-ABD ilişkileri­ne dair bir gelişme değildir.

Trump’ın kararı mevcut itti fakları yeniden düzenleme ve muhtemel çatışmalar­ı şekil lendirme çalışmasıd­ır.

AB’nin üzerinde yıllar boyu çalışılmış ve zorlukla kazanılmış bir anlaşmayı kenara atması; üstelik bu yüzden İran’la yaptığı örtülü ve örtüsüz ticareti hemen terk etmesi kolay değil tabii!

O nedenle feryada başladılar. Ama nihai tavırların­ın ne olacağını haziran sonunda görürüz. Hemen bir fikre varmamalı! Daha bir ay önce ABD’ye mırın kırın ederlerken Pentagon birden “Rus tehdidi sopası”nı gösterince hepsinin nasıl hizaya geldiğini biliyoruz.

HHH

Çok sıcak geliş melere gebe olan bir dünyadan söz ediyorum.

Fakat şu da çok açık... Batı’nın her planı ve kararında Türkiye de var; parmakları­n Kudüs’ü, Riyad’ı, Tahran’ı gösteriyor olması, bizi aldatmamal­ı... Anlayacağı­nız...

Öyle “bisiklet üzerinde” gezinerek idare edilecek günlerimiz hiç olmamıştı; bundan sonra küçücük bir ihtimal bile yok!

Hele Alman bakanlar sırtla rını sıvazlayın­ca kendilerin­den geçen muhalif siyasiler... Onların artık bu millete vereceği hiçbir şey yok!

Hep tekrarladı­ğım gibi... Agâh olmak ve dik durmak zorundayız.

 ??  ?? Haşmet BABAOĞLU
Haşmet BABAOĞLU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye