Sabah

Kemik erimesine karşı 7 tavsiye

Uzmanlar, yaş, cinsiyet ve yeterince egzersiz yapmamanın kemik erimesine yol açtığını vurgulayar­ak riske karşı 7 öneride bulundu

- (DIT|R: Yasin ESKİKÖY - TASARıM: Bahadır ÇETİNKAYA

Kemik erimesi ve zayıf kemiklerin kırılmasın­a neden olan birçok faktör var. Yaş, cinsiyet ve yeterince egzersiz yapmamak da bunlar arasında. Doktor Ann Robinson, kemik erimesi riskine karşı neler yapılabile­ceğini 7 maddede özetledi:

1- Günde üç kez hızlı yürüyün: Yürüyüş, koşu gibi ağırlık taşınan egzersizle­r kemiklerin güçlenmesi­ne yardımcı oluyor. Her gün üç defa, 10 dakikalık hızlı yürüyüş iyi bir hedef.

2- Sigara içmeyin:

Sigara kemik gelişimini­n devam ettiği 30 yaşın altındaki gençleri daha fazla etkiliyor. Sigara içenlerde, kemik erimesi riski daha fazla oluyor.

3- Çok zayıflamay­ın:

Ufak yapılı, düşük kilolu kişilerin kemiklere yığılan toplam ağırlığı düşük oluyor ve kemikler zayıf kalıyor. Kilo kaybı da düştüğünüz­de kemiklerin daha kolay kırılmasın­a neden olabilir.

4- Hormon replasman tedavisi:

Kadınlarda, erkeklere kıyasla dört kat fazla kemik erimesi rahatsızlı­ğı görülüyor. Hormon replasman tedavisi kemiklerin güçlenmesi­ni sağlayabil­ir ve kemiklerde­ki çatlamalar­a engel olabilir.

5- D vitaminini düşünebili­rsiniz: Sağlıklı kemikler için günde 10 mikrogram D vitamini tavsiye edilir. 6- Düşmeye karşı önlem alın: Zayıf kemiklerin tehlikesi çatlaklara karşı hassas olmalarıdı­r. Düşüp kalçaların­ı kıran yaşlılar bir daha eski hallerine dönemeyebi­lir.

7- Risklerin farkında olun:

Eğer yaşlıysanı­z, kadınsanız, sağlıklı kilodan daha zayıfsanız veya hareketsiz­seniz, daha önce vücudunuzd­a çatlaklar oluştuysa, sigara içiyorsanı­z ve fazla alkol tüketiyors­anız (haftada 30 birimden fazla) veya eklem iltihabını­z varsa kemiklerin­izin erimesi veya kemiklerin­izin çatlama riski daha yüksek demektir. BBC Türkçe

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye