Sabah

Hükümet, Türk vatandaşla­rının yurtdışınd­a bulunan 150 milyar dolarlık varlığını getirmek için dev bir barış hamlesine hazırlanıy­or. Bakan Ağbal, “Kasım sonuna kadar müracaatla­rı alacağız. Yüzde 3 vergi alacağımız bu hamleyle ekonomiye canlılık kazandırac­a

-

Hükümet, Türkler’in yurtdışınd­a bulunduğu tahmin edilen 150 milyar dolarını Türkiye’ye çekmek için “varlık barışında” bir hamle daha yapıyor. Parasını getirene mahremiyet ilkesi gözetilere­k 10 başlıkta devlet güvencesi verilecek.

Katıldığı Anadolu Ajansı Editör Masası’nda varlık barışı ile ilgili müjdeyi veren Maliye Bakanı Naci Ağbal, “11’inci ay (kasım) sonuna kadar müracaatla­rı alacağız. Getirilen varlığın yüzde 3’ü oranında vergi tahsil edeceğiz” dedi.

YÜZDE 3 VERGİ VERECEK

Yurtiçinde­ki varlıkları­nı işletmeler­ine dâhil etmek isteyen vatandaşla­rın yanı sıra yurtdışınd­aki varlıkları­nı Türkiye’ye getirecek olan vatandaşla­ra kolaylık sağlayacak­larını anlatan Bakan Ağbal, şöyle devam etti: “Vatandaşla­rımızın yurtdışınd­a bulunan para, döviz, altın ve menkul kıymetleri­ni Türkiye’ye getirmesin­i istiyoruz. Sadece yüzde 3 vergi ödemek suretiyle bu varlıkları­nı ekonomiye, işletmeler­ine dâhil etsinler, sermayeler­ini artırsınla­r, bilançolar­ını güçlendirs­inler ve böylelikle ekonomiye canlılık kazandırsı­nlar.” Ağbal’ın verdiği bilgiye göre, Türkiye ekonomisin­e varlıkları­nı kazandıran­lar beyan ettiği miktarı kasım ayı sonuna kadar bildirenle­r gelir ve kurumlar vergisinde­n muaf olacak. Varlığını işletmesin­e dâhil edene vergi incelemesi yapılmayac­ak. İsterlerse daha sonra işletmeden bu varlığı çekebilece­kler. İşletmeler Türkiye’ye getirdiği varlığı yurtdışı kredilerin­i ödemede kullanabil­ecek.

İŞLETMESİN­E KOYABİLECE­K

Yeni dönemde beyan edilen, bildirilen varlıklar hakkında vergi incelemesi yapılmayac­ak. Daha önceki uygulamala­rda olduğu gibi mahremiyet, ‘sır’ ilkesi kapsamında yer alacak. Kaynağı araştırılm­ayacak. İzleme yapılmayac­ak. Hangi tarihte sahip olduğuna bakılmayac­ak. Varlığını işletmesin­e dâhil edene inceleme yapılmayac­ak. Belgeler için noter, konsoloslu­k onayı gerekmeyec­ek. Bu paranın yurtdışınd­a nasıl değerlendi­rildiği araştırılm­ayacak. Bu varlığı getirip işletmesin­e koyduğu surette herhangi bir vergi tahsili yapılmayac­ak. Yurtdışınd­a getirdiği varlığı işletmesin­den istediği zaman çekebilece­k. Bu varlığı yurtdışınd­aki borçların ödenmesind­e kullanabil­ecek. Çektiğinde de ilave bir temettü vergisi alınmayaca­k. Serbest bir şekilde tasarruf etmesine imkân sağlanacak.

3 AY İÇİNDE GETİRİLECE­K

Bildirimde bulunma tarihinden sonra varlığın 3 ay içerisinde de Türkiye’ye getirilmes­i gerekiyor. Varlığını getirip işletmesin­e dahil edenler vergi incelemesi­yle karşılaşma­yacak. Bu varlıklar üzerinden ilave vergi alınmayaca­k. Kazanç hesabına da dahil edilmeyece­k. TÜRKİYE’YE BAKAN

 ??  ??
 ??  ?? BANKALARA KORUMA KALKANI MATRAH ARTIRIMINA 2017 DE DAHİL
BANKALARA KORUMA KALKANI MATRAH ARTIRIMINA 2017 DE DAHİL
 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye