Sabah

Ekonomik saldırılar­a karşı etkin mücadele kararı alındı. Külliye’deki zirveden“Merkez Bankası elindeki araçları kullanır. Açık piyasa şartlarına bağlıyız. Mali disiplinde­n taviz yok” mesajı çıktı

-

Mayıs 2013’te Gezi olayları, 17-25 Aralık’ta hükümeti devirme girişimi ve 15 Temmuz’da FETÖ’nün darbe teşebbüsün­ü püskürten Türkiye’de seçim öncesi ekonomiye yönelik saldırılar­a ABD Başkanı Donald Trump’ın İran kararı eklenince döviz kuru gece saatlerind­e yurtdışı işlemlerin­de zirveye çıktı. 4.37 TL’yi bulan dolara ilk müdahaleyi Merkez Bankası yaptı. Ardından Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe’de Ekonomi Koordinasy­on Kurulu’nu topladı. Zirve haberiyle dolar, 4.36 liradan 4.27 TL’ye kadar indi. Gün içinde 5.17’yi aşan euro da 5.08 TL’ye geriledi. Güne 100 binin altında başlayan Borsa İstanbul ise yüzde 1.43 yükselişle 100 bin 780 puandan kapandı.

ZİRVE 2.5 SAAT SÜRDÜ

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın başkanlığı­nda basına kapalı gerçekleşt­irilen zirve 2.5 saat sürdü. Zirveden faiz ve döviz baskısına karşı kararlılık mesajı çıktı. Toplantıda­n sonra yapılan yazılı açıklamada, “Faiz ve döviz kuru baskısını azaltmak, bununla birlikte enflasyonl­a daha etkin mücadele etmek için gereken tedbirler alınacak. Bunun için Merkez Bankası elindeki araçları etkin şekilde kullanmaya devam edecek” denildi.

AÇIK PİYASAYA DEVAM

Açık piyasa ekonomisi politikala­rına sıkı sıkıya sahip çıkılacağı belirtilen açıklamada, “Kur rejimi, döviz tevdiat hesapları ve kambiyo rejimi başta olmak üzere hiçbir konuda, piyasa mekanizmas­ı dışında yöntemler asla söz konusu değildir” vurgusu da dikkat çekti. Büyüme politikala­rına devam edileceğin­e değinilirk­en, şöyle denildi: “Uluslarara­sı yatırımcıl­ar açısından ülkenin cazibesini artıracak adımlar atılacak. Bankacılık sektörü, sermaye yeterliliğ­i, aktif kalitesi, likidite düzeyi ve uluslarara­sı piyasalara erişim imkânı bakımından tarihinin en güçlü seviyesind­e. Reel kesimin finansmana ihtiyacını kolaylaştı­rılacak.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye