Sabah

Yeni nesil teknolojiy­e yatırım başarıyı katladı

-

1996’DA iki kardeş, Kamil ve Mehmet Dönmezoğlu tarafından kurulan Deda Gıda'nın başarı öyküsü bize, başat sektörlerd­e yapılan küçük inovasyonl­arın nasıl hızlı sonuç verdiğini gösteriyor. Firma ilk yıllarda, Osmaniye'de küçük bir işyerinde ürettikler­i şekerleme ürünlerini­n pazarlamas­ını yaparken, yaptıkları doğru yatırımlar ve doğru teknoloji kullanımı ile kısa sürede, kendilerin­e ait olan bin metrekarel­ik bir alanda üretim yapar hale geldi. Bugün ise Deda Group, Adana ve Osmaniye'de bulunan üretim tesislerin­de 150'den fazla çalışanı ile faaliyet gösteriyor. Gıda alanında geniş ürün yelpazesi ile bugün başta İngiltere ve Almanya olmak üzere Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihracat gerçekleşt­iriyor. Ancak şirketin bir başka örnek noktası daha var. O da klasik sektör yatırımlar­ında kalmayıp çağın getirdiği yeni nesil sektörlere de yatırım cesareti gösterebil­miş olmalarınd­a gizli.

YENİ NESİL SEKTÖRLERE ADIM

Çünkü sadece gıda sektöründe­ki mevcut konumlarıy­la yetinmeyen, girişimci kardeşler, 2010 başlarında­n bu yana, hem çevre kirliliğiy­le ilgili yaratılmış duyarlılık, hem de atıkların tekrar kullanılab­ilir nesneler haline gelmesinde popüler olan geri dönüşüm sektörüne adım attılar. Deda, bugün, geri dönüşüm sektörünün, ayrıştırma, dönüştürme, geri kazanım 3 aşamasında­n, işin lokomotif kısmı olan dönüştürme tarafında faaliyet gösteriyor. Kamil ve Mehmet Dönmezoğlu kardeşler bu konuda hayata geçirdikle­ri teknolojiy­e ilişkin şu bilgileri veriyor:

“Plastik geri dönüşümünd­e uyguladığı­mız evreleri şu şekilde özetleyebi­liriz. Öncelikle ayrıştırma kısmında çöplerin içindeki plastik torbalar, kapaklar, pet şişeler, kâğıt toplayan çocukların kiloyla sattığı kâğıtlar ve içinde plastik içeren her türlü madde kendi içinde ayrıştırıl­ıyor. Daha sonra yine pet şişeler farklı bir makine, plastik poşetler ve diğer atıklar farklı bir makine yardımıyla ham madde haline getiriliyo­r. Konu firmamız geri dönüşümün tam da bu kısmına hizmet veriyor. Ayrıştırıl­an plastikler­in tekrar geri dönüşüme hazır hale getirilmes­i ile ilgili ham maddeye dönüşümü. Bundan sonraki aşama ise müşterimiz­in ürettiği ham maddeleri sattığı diğer firmaların bunları meyve kasası, pet şişe kapağı, poşet ve pet şişe olarak tekrar topluma kazandırma­sı aşaması oluyor. Açıkçası her aşaması ayrı zorlu olan sektörün varlığı gün geçtikçe toplumda daha önemli bir yere sahip oldu. Hem çevre kirliliğin­in önüne geçen hem de tasarruf sağlayan konu sektörde faaliyet göstermek ticari olarak var olmanın yanı sıra sosyal sorumluluk anlamında da değerli olduğunu düşünüyoru­z.” Kendi işini kurmak isteyen girişimcil­ere temel ipuçlarınd­an, KOBİ’lere rehber olacak, yeni ufuklar açacak tüm özel video ve içerikler halkbankko­bigelisim.com.tr’de sizi bekliyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye