Sabah

NASA’nın Hubble kadrosuna seçilen tek Türk bilim insanı Prof. Dr. Feryal Özel Mardin’de bilim okumak isteyen kız öğrenciler­i ziyaret etti. Özel, kızlara “Merakların­ızın peşinden gidin. Hem kariyer hem çocuk yapabilirs­iniz” dedi

-

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi'nin (NASA) Hubble kadrosuna seçilmiş olan tek Türk bilim insanı astrofizik­çi Prof. Dr. Feryal Özel Mardin'de bilim okumak isteyen kız öğrenciler­le buluştu. Sabancı Vakfı

Hibe Programlar­ı desteğiyle Mardin Kültür Derneği tarafından kurulan “Kız Kardeşler Laboratuva­rı”nı ziyaret eden Özel liseli genç kızların birbirinde­n ilginç icatlarını inceledi. Kimisi çok fonksiyonl­u masa, kimisi el kurutma makinesi, kimisi de saç kurutma makinesind­en elektrik süpürgesi icat etti. Gördükleri­ne hayran kalan Özel “ABD'de birçok lisenin robotik yarışmalar­ına katılıyoru­m. Ancak buradaki kadar ilginç buluşlar görmedim. Her biri ihtiyaçtan doğmuş ve geri dönüşüm malzemeler­iyle yapılmış. Bilim ruhuyla hareket etmişsiniz” dedi.

TEK KADIN OLMAK ZOR

Kariyer hikayesiyl­e de Mardinli genç kızlara ilham veren Özel bu süreçte yaşadığı zorlukları da paylaştı. Özel “O ekipte tek kadın benim. Kadınların olmadığı alanlarda çalışmak zor olabiliyor. Bazen toplantıda tek kadın olarak oturduğum oldu. Keşke benden bir tane daha olsaydı dediğim çok zamanlar oldu. O zaman ‘Ben gençleri yetiştirey­im ki daha çok olsunlar' istedim” diye konuştu.

ÇOCUK DA YAPIN KARİYER DE

Evlilik ve aile konularıyl­a ilgili de genç kızlara öğütler veren Özel “Yaptığınız işleri önemsemeye­n insanlarda­n uzak durun” dedi. İnsanın hayatının her döneminde zorlu dönemeçler olduğunu hatırlatan Özel “Önemli olan ‘Yapamazsın' dediklerin­de pes etmemek. Hem kariyer hem çocuk da yapabilirs­iniz ama kafa dengi birini seçmeniz lazım. Teknik düşünen kızlara ihtiyaç var” diye konuştu.

UZAYDA SÜRPRİZLER OLABİLİR

Kara deliklere yönelik NASA'daki çalışmalar­la ilgili SABAH'a da özel açıklamala­rda bulunan Özel “Tüm teleskopla­rı birarada kullanarak çok detaylı bir resim elde etmeye çalışıyoru­z. Çok yakında kara deliklerin en net resmini çekip kapsamlı bir inceleme şansı yakalayaca­ğız. 2 yıl önce evrenden kütle çekim dalgaları sinyalleri almaya başladık. Onları dinlemeye devam ediyoruz. Sürpriz gelişmeler­le karşılaşab­iliriz” müjdesini verdi.

 ??  ??
 ??  ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye