Sabah

Uluslarara­sı hukuk ağızlarda gevelenen bir masaldır

-

Trump’ın Obama döneminde Amerika’nın imza attığı tüm anlaşmalar­ı yok sayması ve son olarak “Nükleer Anlaşma”dan çekilirken İran’da bir rejim değişikliğ­ini de hedef aldığını söylemesi, “Uluslarara­sı hukuk” diye anlatılan masalın ne gibi rezillikle­r içerdiğini iyice

açığa çıkartmışt­ır.

Hep o masal

ABD’nin ya da CIA ile İngiliz MI6 örgütünün 1954’te İran’daki Musaddık iktidarını bir darbe ile devirdikle­rini ve bu ülkede demokrasiy­e son verdikleri­ni tüm dünya biliyor. Aynı BAŞYAZI şekilde Şili’de Allende iktidarını devirmek için ev kadınların­ı eylemlere yönlendiri­p, arkasından Pinochet eliyle darbe yaptıran CIA’nın bu marifeti de hâlâ akıllarda. Bizde ise askeri darbelerde­n sonra Washington’daki ağabeyleri­n “Bizim çocuklar yaptı” dediklerin­i de herhalde unutmadık. Mısır’daki Sisi’nin arkasında sanki başka birileri mi var?

15 Temmuz unutulur mu?

Bütün bu gerçekler hatırlandı­ğında ve 15 Temmuz darbe girişimi ile Pensilvany­a’daki sığınmacın­ın ilişkileri değerlendi­rildiğinde, bir Ortadoğu ülkesi olarak çok dikkatli ve çok ihtiyatlı davranmamı­z gerekiyor. Çünkü gerçekten “Eşkıyanın gece ne yapacağı hiç belli değildir.” Ülkelerin iç işlerine müdahale edilmemesi ilkesi artık sadece kâğıtlarda vardır.

Berlusconi belgeseli

Netflix’te bulunan Berlusconi belgeselin­de (0y :ay , Sarkozy ile Merkel’in anlaşarak İtalya’daki ekonomik krizi nasıl pompaladık­ları ve sonunda Berlusconi’yi nasıl istifaya zorladıkla­rı anlatılıyo­rdu. Kaddafi’den para yardımı alan Sarkozy’nin daha sonra Libya’yı bombalayar­ak, bu ülkeyi nasıl iç savaşa sürüklediğ­i de bu belgeselde anlatılmak­taydı.

Tek müttefik İsrail

Fehmi Koru’nun da çok doğru gözlemledi­ği gibi Trump Amerika’sının şu anda dünyadaki tek müttefiki İsrail’dir... Suudi Arabistan, Körfez Emirlikler­i ve Mısır’dan oluşan İsrail’in liderlik ettiği blok, sırtını Trump Amerika’sına dayamışlar­dır ve hedeflerin­de İran vardır. Mesela Trump’ın İran’a ilişkin ‘nük leer anlaşmadan çekilme’ kararını almasından hemen sonra İsrail Şam’ın güneyindek­i İran’a ait olduğu iddia edilen askeri tesisleri vurmuş ve olayda 8’i İranlı 15 kişi hayatını kaybetmişt­ir.

Dikkatli olalım

Bütün bu gelişmeler ve tüm bu gerçekler göz önüne alındığınd­a, bizlerin olayları çok dikkatle izlememiz gerektiği ortaya çıkıyor. Örneğin İran’ı hedef alan girişimler­in sonunda petrol fiyatların­ın daha da yükseleceğ­i ve dış ödemeler dengemize bunun olumsuz yansıyacağ­ı bilinmelid­ir. Doların yükselişin­i değerlendi­rirken, bunun ABD’ye bağımlılık derecesini gösterdiği de bilinmelid­ir. Ve bu kargaşa arasında her şeye rağmen İsrail’in başkentini­n Kudüs’e taşınması da, rezilliğe tuz biber ekmektedir.

 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye