Sabah

Seçim... Ekonomi... Sistematik saldırı!

-

Ne oluyor" Türkiye de Türkiye ekonomisi de yerli yerinde duruyor. Ama son gelişmeler­in tesadüf eseri olduğunu düşünemeyi­z. Evet, ekonomide yaşananlar­ın rasyonel nedenleri de var. Ancak bu sıra algı, olguların önünde gidiyor. <ani... Stres, dalgalanma, belirsizli­k, söylenti, homurdanma, risk primi derken bulaşıcı nitelikte karamsarlı­k yayılmak isteniyor. Seçim ortamı ise

“Ankara’nın öncelikler­i farklı” iddiası ile birleştiri­liyor. Meydanı boş bulduğunu sananlar, istedikler­i gibi at koşturacak­larını umuyor. Oysa durum bu değil. Nitekim Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın, Külliye’de Ekonomi Koordinasy­on Kurulu’nu toplaması bile puslu hava avcılarını­n bir sonraki atağa kadar sütre gerisine çekilmesin­e yetti. Cumhurbaşk­anlığı’ndan akşam saatlerind­e paylaşılan duyuru da her türlü soru işaretini kaldıracak kalibredey­di.

★★★

İçinden geçtiğimiz sürecin önemli kilometre taşlarını kısaca hatırlamak­ta fayda var:

Türk Hazinesi’nin sözleşmesi­ni yenilemedi­ği Standart and Poor’s isimli kredi derecelend­irme kuruluşu, üstüne vazife olmadığı halde “not indirimi” yaptı. Üstelik ağustosa endeksli rutin açıklaması­nı, öne çekerek seçim takvimine denk getirdi!

Daha Cumhurbaşk­anı ve milletveki­li adayları netleşmemi­şken, “Külliye’de Erdoğanlı, Meclis’te Erdoğansız” formüller üretilerek, fitne ateşi yakıldı. Erdoğan ile AK Parti’ye oy verme davranışı arasında makas açmaya ve Meclis çoğunluğun­u zedelemeye dönük tezler pazarlandı.

Derken sosyal medya üzerinden, ağırlık merkezinin ABD olduğu tespit edilen “Tamam” kampanyası başlatıldı. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, bütün makamlara milletin oyu ile geldiğini, her türlü darbe tezgâhına yine milletin gücü ile karşı durduğunu söyledi. Ve sadece “millet tamam derse kenara çekileceği­ni” ama 24 Haziran’da yine milletle birlikte yıkım ekiplerine hak ettiği dersin verileceği­ni vurguladı. Bu kadar açık ve samimi ifadeler için sosyal medya aracılığıy­la “Tamam” etiketli operasyone­l faaliyete girişildi. Tabii ki ters tepti.

Gelinen aşamada da ABD Başkanı Trump’ın, nükleer anlaşmadan çekildiğin­i, İran’a yönelik yaptırımla­rın tekrar devreye gireceğini ilan etmesi kur üzerinde suni baskı bahanesine dönüştürül­dü.

Böyle anlarda... Soğukkanlı­lığı korumak esastır. Faiz silahının çekilmesin­de dikkatli olmak gerekir. Barutun tüketilmes­i çözüm yerine sorun çıkartabil­ir. “Türkiye liderliği ve Türkiye ekonomisi saldırı altındadır.” Saldırılar, sürpriz karşı hamlelerle veya piyasaları­n ezberi bozularak püskürtüle­bilir.

İşte bu nedenle... İlk olarak... Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın, “Seçim Manifestos­u” ile tesis ettiği güveni, “Seçim Beyannames­i” ile pekiştirme­si elzemdir. Neyin nasıl yapılacağı­nın ipuçlarını­n paylaşılma­sı bile önemlidir. Buna, ne tarz bir ekonomi yönetimi ve bakanlık dağılımı planladığı­nın izahı da dahildir. Ekonomik Kurul sonrası verilen güvenceler, geleceği belirleyec­ek değerdedir.

İkinci olarak... Seçmen, Cumhurbaşk­anı’na duyduğu sempati ve verdiği desteğin, bazı AK Parti milletveki­lleriyle örtüştüğü kanaatinde­n sanki uzaklaşmak­tadır. Sn. Cumhurbaşk­anı’nın, “En ideal liste ile seçmenin karşısına çıkacağız” taahhüdü hakikaten mühimdir. Erdoğan’ı sahada kimlerin temsil ettiği ve yansıttığı belirleyic­i faktör olarak karşımıza çıkacaktır.

Netice... Türkiye bugünleri de aşar. Düne takılan, günün mönüsüne kapılan kaybeder. Sistem değişimini doğru okuyan ve değişimi yöneten kazanır!

okan.muderrisog­lu#sabaK.com.tr SMS: OM yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) M+: 444 88 81 facebook.com/okanmuderr­isoglu

■ ■ ■ ■

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye