Sabah

Algı operasyonl­arı

-

<$.,N tariKimizd­eki algı operasyonl­arı sonunda askeri operasyonl­ara, yani darbelere de dayanmıştı­r.

Alıştığımı­z dünyanın kavramları, tıpkı kullandığı­mız eşyalar gibi eskimeye başladılar. Yurtta ve dünyada olup bitenleri anlatmak için yeni kavramlar üretilmeye başladı. Örneğin Ortadoğu’nun 1’inci Dünya Savaşı’ndan beri devam eden paylaşım kavgasının cephelerin­e “VEkAlEt sAvAşlArı” deniliyor. Geçmişte vekalet savaşların­ın önünde Lawrence’lar ve İngiltere vardı. Bugün ise İsrail’in arkasında Amerika var. BAŞYAZI

Propaganda eskidi

Eskiden bir siyasi partinin ya da bir ideolojini­n kamuoyunu yanına çekmek için kullandığı yöntemin adı “PropAGAnDA”ydı. Örneğin Hitler’in Nazizm’ini toplumun kafasına gece gündüz sokmaya çalışan Joseph Goebbels, “PropAGAnDA BAkAnı”ydı. Bunun yanında tüketim maddelerin­e ve mesela otomobille­re toplumda talep yaratılmas­ı için başvurulan “PA]ArlApA y|ntEplErI” vardı.

Algı operasyonl­arı

Şimdi bütün bunların yerini “AlGı opErAsyonl­Arı” aldı. Kişileri ve kitleleri bir inanca veya bir tutuma ikna etmek için yapılan psikolojik yanıltmala­ra artık “AlGı opErAsyonu” deniliyor. Algı operasyonl­arı ülkelerin iç siyasetler­inde olduğu kadar, uluslarara­sı arenada da gerçekleşt­iriliyor. Gerek klasik medyayı gerekse sosyal medyayı kullanarak asılsız bilgilerle toplumları kontrol edebilen ülkeler, algı operasyonl­arı ile hedeflerin­e ulaşabilir­ler. Algı operasyonl­arı bir anlamda “PsIkoloJIk sAvAşlAr”ın uzantıları­dır.

Darbe operasyonl­arı

Demokrasiy­e geçtiğimiz 1950’lerden bu yana gerek derin devletin gerekse dış merkezleri­n sahnelediğ­i algı operasyonl­arı ile ne tür serüvenler yaşadığımı­z hatırlarda­dır. Bu algı operasyonl­arı sonunda askeri operasyonl­ara yani darbelere de dayanmıştı­r... Bugün ise algı operasyonl­arı en fazla sosyal medyanın araçları ile gerçekleşt­iriliyor.

Durum farklı

Bereket Türk halkı geçen yıllar içinde daha bilinçlend­i ve psikolojik savaşlara karşı olduğu kadar darbe girişimler­ine karşı da direnç kazandı. 24 Haziran seçimlerin­in sonuçları belli olduğunda bu bilincin varlığını bir kez daha göreceğiz.

mbarlas#sabah com tr facebook com/mehmetbarl­as sabah

 ??  ?? MHKPHW BARLAS
MHKPHW BARLAS
 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye