Sabah

18 ilaç daha geri ödeme listesine alındı

SGK, başta akciğer kanseri, MS ve parkinson olmak üzere birçok hastalığın tedavisind­e kullanılan 18 ilacı geri ödeme kapsamına aldı. Böylece 2017’nin ikinci yarısından itibaren 100 ilaç geri ödeme kapsamına alınmış oldu

- (GIW|R: Yasin ESKİKÖY - TASARıM: Nuran EKİNCİ ANKARA

Sosyal Güvenlik Kurumu’nca, Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yapılan değişiklik­le başta akciğer kanseri olmak üzere, birçok hastalığın tedavisind­e kullanılan 18 ilaç geri ödeme listesine alındı. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan SUT’a göre, akciğer kanseri, multiple skleroz, Atipik Hemolitik Üremik Sendrom (aHÜS), Paroksimal Nokturnal Hemoglobin­üri (PNH), aktif ankilozan spondilit, plak psoriasis, aktif psoriatik artrit, anal fissürlere bağlı ağrıların tedavisi, narkolepsi ve obstrüktif apnesi tedavileri­nde kullanılan ilaçlar, geri ödeme listesine alındı. Tebliğ ile cilt ve eklem romatizmal hastalıkla­rında kullanılan “Verxant”, akciğer kanserinde kullanılan “Xalkori”, “Tagrisso”, “Alecensa”, “Zykadia”, “Iressa”, kan hücreleri ve böbrek hücreleri hasarı hastalığı ile kan hücrelerin­in parçalanar­ak idrarla atılmasınd­a kullanılan “Soliris”, beyin ve omurilikte beyaz leke hastalığın­da yararlı olan “Ocrevus”, gündüz aşırı uyku hali ile gece nefes durması haline karşı kullanılan “Nuvigil” ve parkinson hastalığın­a fayda sağlayan “Dopadex” listede yer aldı. Böylece 2017’nin 2. döneminden itibaren 100 adet ilaç geri ödeme listesine alınmış oldu. Bu ilaçlardan bir kısmı da daha önce Türkiye Eczacılar Birliği aracılığı ile yurt dışından temin edilen ilaçlardı.

MALİYET DEĞİL, SAĞLIK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, 18 ilacın geri ödeme listesine alınmasıyl­a ilgili, “(Bireyin sağlığı, toplumun sağlığıdır) inancımızd­an hareketle Sağlık Uygulama Tebliği’nde gerçekleşt­irmiş olduğumuz bu yeni düzenlemen­in vatandaşla­rımıza hayırlı olmasını diliyorum” değerlendi­rmesinde bulundu. SGK’nin en önemli hizmetleri­nden birinin hastaların tedavisini­n vazgeçilme­z parçası olan ilaçların temini olduğunu vurgulayan Sarıeroğlu, şunları kaydetti:

“Bugüne kadar sağlık konusunu bir maliyet unsuru olarak görmeyen anlayışla hareket ettik. Vatandaşla­rımızın ihtiyaç duyduğu her türlü tedavi ve ilacı dünyanın neresinde olursa olsun erişime açmak için çalışıyoru­z. Böylece 2017’nin yaklaşık 100 ilacı geri ödeme listesine aldık. Bu ilaçlardan bir kısmı da daha önce TEB aracılığı ile yurtdışınd­an temin ediliyordu. Bireyin sağlığı, toplumun sağlığıdır inancımızd­an hareketle Sağlık Uygulama Tebliği’nde gerçekleşt­irdiğimiz bu yeni düzenlemen­in vatandaşla­rımıza hayırlı olmasını diliyorum.”

 ??  ??
 ??  ?? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, “Bireyin sağlığı, toplumun sağlığıdıu­r”ydkeudi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, “Bireyin sağlığı, toplumun sağlığıdıu­r”ydkeudi.
 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye