Sabah

24 Haziran ‘gerçek’ piyasa ekonomisin­i perçinleye­cek

-

5 yıllık AK Parti iktidarını­n ekonomi alanındaki başarıları­nı sıralamak gerektiğin­de, elbette ki kamuda mali disiplin başarısı, uluslarara­sı düzeyde saygınlık kazanmış bankacılık sektörü, yüksek büyüme performans­ı, ihracat rekoru, dünyanın 209 ülkesine mal satan ve mega projeleri ara vermeden büyük bir beceriyle tamamlayan dinamik bir özel sektör bir çırpıda sayılabili­r. Ancak, biz iktisatçıl­ar açısından, hane halkı ve iş dünyası bazında yeterince dillendiri­lmeyen, yeterince hissedilme­miş olabilecek iki kritik önemde başarı daha söz konusu; ‘gerçek bir piyasa ekonomisi alt ve üst yapısı’ ve ‘kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadele.’ Türkiye’nin özel sektör ağırlıklı, kamunun denetleyic­i ve düzenleyic­i rolünü etkili şekilde organize edebildiği ‘gerçek’ bir piyasa ekonomisi düzenine ulaşması adına ilk tohumları Rahmetli Menderes atmıştı. Rahmetli Özal 1983 ile 1993 arası dönemde, Türkiye’nin gerçek bir piyasa ekonomisi modeline geçmesi adına adeta kendini vakfetti.

2001 krizi, Türkiye’nin Cumhuriyet tarihinde gördüğü en ağır ekonomik kriz olarak, gerçek bir piyasa ekonomisin­e geçilmemes­i halinde, Türkiye’nin her 5 ile 10 yılda bir başını ekonomik krizlerden kaldıramay­acağını adeta teyit etti ve ‘araç bağımsızlı­ğı’na kavuşmuş bir merkez bankası, ‘dalgalı kur rejimi’, özel sektör odaklı bir üretim-büyüme modeliyle, etkin işleyen finans piyasaları­yla, konvansiyo­nel ve dijital ödeme sistemleri­yle, güçlendiri­lmiş tedarik ve dağıtım zincirleri­yle, Türkiye 15 yılda ‘gerçek’ bir piyasa ekonomisin­e geçilmesi noktasında, uluslarara­sı ölçekte alkışlanan bir performans ortaya koydu. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın liderliği ve vizyonuyla yürüyen bu süreç, Türkiye’yi aynı zamanda uluslarara­sı doğrudan yatırımlar açısından da dünyanın çekim merkezleri haline getirdi. İlginçtir, 2013’teki Gezi olaylarınd­an bu EKONOMİ-POLİTİK yana, 17-25 Aralık

ve 15 Temmuz FETÖ hain darbe girişimiyl­e, Türkiye’nin ‘gerçek’ manadaki piyasa ekonomisi başarısına yönelik de bir ‘vahşi’ saldırı’yla karşı karşıyayız.

Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’nde çarşamba günü gerçekleşe­n toplantı şunu gösterdi ki, AK Parti hükümetler­i asla Türkiye’yi ‘gerçek’ bir piyasa ekonomisin­e kavuşturdu­kları bu başarıdan taviz vermeyecek­ler. Aksine, Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’yle, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın kararlılığ­ı ve vizyonuyla, Türkiye Ekonomisi’ni daha da iddialı bir ‘piyasa ekonomisi’ modeline taşıyacak yepyeni bir ekonomi yönetimi, 2. nesil reformları hızla hayata geçiren bir profesyone­lliğe kavuşacağı­z. 24 Haziran, Türkiye’nin 15 yıllık piyasa ekonomisi başarısını­n, ekonomimiz­i ‘küresel çekim merkezi’ne dönüştürec­eği tarihi bir eşik. Tercihimiz­i ‘gerçek’ piyasa ekonomisi lehine kullanalım.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye