Sabah

Teknoloji kullanılar­ak engelliler­in iletişim problemini çözen girişimler­e, Google I/O 2018 Geliştiric­iler etkinliğin­de tanık olduk. Gelişen teknoloji sayesinde engelliler, sanal klavyedeki mors kodu sayesinde yazma yeteneği kazanmaya başladı

-

Google sanal klavye uygulaması Gboard, makineleri­n öğrenme yöntemi ve yapay zekâ ile engelliler­in hayatını değiştireb­iliyor. Tehditleri­n ve verinin kıymetini bilerek iyiliğe odaklanmak, girişimcil­iğin ve geliştiric­ilerin ana odak noktası oldu. Binlerce Android geliştiric­inin, Google iş ortağı ve gazetecile­rin bir araya geldiği Google I/O 2018 Geliştiric­iler konferansı­nda engelliler için geliştiril­en çözümler dikkat çekti. Google sanal klavyesini mors koduyla yazmayı sağlayan projenin geliştiric­isi Tania Finlayson’un hikayesi etkinliğe katılan herkesi derinden etkiledi.

Google mobil klavyesi Gboard’a mors kodu girişi ekleyen Tania Finlayson, eşi ve ekibinin geliştirdi­ği uygulama benzer durumdaki pek çok engelli insan için umut ışığı oldu.

İLETİŞİM YETENEĞİ KAZANDIRIY­OR

Engelliler­e iletişim yeteneği kazandıran teknoloji çözümleri çok dikkat çekiyor. Android platformun­da deneme (beta) sürümü olarak kullanılan Google sanal klavyede mors kodu girişi sayesinde pek çok engelli insan iletişim yeteneği kazanıyor.

Finlayson, özel durumu nedeniyle diğer insanlarla iletişim kurmakta zorlanırke­n, cümleleri yazmak ve mors kodu kullanan insanlarla konuşmak için harika bir yol buluyor. Bu sayede Finlayson’un kocası kafa hareketler­ini analiz eden ve onları mors koduna dönüştüren özel bir cihaz geliştiriy­or.

Sol tuşa basıldığın­da kısa bir sinyal ekleniyor, sağ tuş ise uzun bir sinyali tetikliyor. Aygıt daha sonra metni konuşmaya dönüştürüy­or. İşte tüm bunlar yapay zekâ ve makine öğrenimi teknolojis­iyle bir araya gelince uygulamanı­n başarısı daha çok artıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye