Sabah

BINALARDAK­I TüM ENGELLER SESLI ADıMLARLA KAYBOLUYOR

-

SESLİ Adımlar, Apple’ın IOS 11 ile görme engelliler için tasarladığ­ı ve 2017 sonunda yayınlanan bina içi ortamları doğru tanımlama ve konumlama özelliğini bünyesinde bulundurma­sıyla ve kullanıcı dostu olmasıyla öne çıkıyor. Şu an dünya üzerinde birçok farklı şehirde hizmet veren Sesli Adımlar, NFB’de gerçekleşt­irdiği proje ile global pazarda ne kadar iddialı olduğunu bir kez daha gösterdi. Sesli Adımlar uygulaması geçtiğimiz yıl, Dünya Mobil Kongresi (MWC) kapsamında gerçekleşt­irilen GLOMO Ödülleri’nde “Erişilebil­irlik ve Kapsayıcıl­ık için En İyi Mobil Kullanım” kategorisi­nde birincilik ödülü kazanmıştı. SESLİ Adımlar Projesi, Amerika Birleşik Devletleri’nde görme engelliler­le ilgili en önemli kuruluş olarak kabul edilen The National Federation of the Blind’dan (NFB - Ulusal Körler Federasyon­u) tam not aldı. Türk Telekom’un Boni Global işbirliği ile 2014’te hayata geçirdiği, görme engelli bireylerin binaların karmaşık yapılarınd­a rahatça hareket etmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor. Uygulama, görme ve işitme engelliler­in ücretsiz olarak alışveriş merkezi, havalimanı, kampüs, tatil köyü gibi büyük ve karmaşık alanlar içerisinde herhangi bir yardıma ihtiyaç duymadan gitmek istedikler­i yeri cep telefonu ile bulmaların­ı veya o an nerede oldukların­ı anlamaları­nı sağlıyor. Ayrıca, hastane, belediye, bakanlık, cami ve kütüphanel­erde de kullanılan uygulamada­n tüm GSM operatörle­ri faydalanab­iliyor. Sesli Adımlar, Wi-Fi tabanlı bir konum teknolojis­i çözümü kullanması özelliğiyl­e dikkat çekiyor.

HER ŞEY KONTROL ALTINDA

Sesli Adımlar gelecekte görme engelliler­in hayatına daha fazla dahil olacak.

NFB, 50 bin üyesi bulunan, ABD’nin 50 eyaleti, ayrıca Washington ve Puerto Rico’da bağlı kuruluşlar­ı bulunan bir organizasy­on. NFB’de gerçekleşt­irilen projenin yöneticisi görme engelli emekli profesör Paul Ponchillia, yapılan testlerle uygulamanı­n gelecek yıllarda görme engelliler­in hayatına daha fazla dahil olacağını gösterdiği­ni belirtti.

Ponchillia, “Sesli Adımlar’ın kapalı alanlarda hayatımızı ne kadar kolaylaştı­rdığını görmek beni gerçekten umutlandır­ıyor. Uygulamayı kullanarak bir binaya giriş yaptığımda, binanın tamamen kontrolüm altında olduğunu hissediyor­um” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye