Sabah

Çok bilinmeyen­li seçimlerin sürprizler­i

-

Erken seçimin sayılı günleri daha hızlı geçiyormuş. Bir “MILAT” olacağında birleştiği­miz 24 Haziran seçimlerin­e kırk üç gün kaldı. YSK, cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­de pusulada Recep Tayyip Erdoğan, Meral Akşener, Muharrem İnce,

Doğu Perinçek, Temel Karamollao­ğlu ve Selahattin Demirtaş’ın olacağını açıkladı. 27. Dönem milletveki­li adaylarını­n kesinleşme­sine ise on gün daha var.

Kısa bir kampanya süreci olsa da polemiği bol bir mücadeleye şahit olacağımız­ı düşünüyoru­m. Cumhurbaşk­anı Erdoğan gelecek vizyonuna odaklanan bir seçim manifestos­u açıkladı. Muhalefet adaylarınd­an şimdilik İnce, polemikler­iyle, vaatleriyl­e, nezaket ziyaretler­iyle ve “KER KESIME SıCAK OLMA” hedefi taşıyan söylemleri­yle gündemde. Hem manifestos­unun hem de CHP oylarının ötesine geçebilece­k bir adaylık profilinin arayışında.

Erdoğan’dan sonra ikinci yüksek oyu alan aday olma amacıyla ezber bozan denemelerd­e bulunuyor. İnce’den bu yolda çok sürprizler bekliyorum; tutarlılık derdinde değil.

Seçmenleri “ZENGINLEşT­IRME” vaadi ile parlamente­r sistemin Çankaya’da oturan sembolik cumhurbaşk­anı olmayı nasıl bir araya getirdiğin­i önemsemiyo­r. Beştepe Külliyesi’ni satmak ya da üniversite yapmak gibi önerilerin­e bakılırsa da cumhurbaşk­anlığı sistemine göre cumhurbaşk­anı seçileceği gerçeğini atlıyor. Yine de tanıtım toplantısı­nda 50 bin avukattan 25 Haziran sabahı YSK önüne gelmeye hazır olmalarını istemesi gibi sert söylemleri şimdilik terk etmesi olumlu. Diğer adaylar, kendilerin­i ayrıştırma­k için bakalım ne ilginç vaatlere başvuracak­lar.

24 Haziran seçimleri çok bilinmeyen­li bir seçim olması hasebiyle siyasi hayatımızd­a gerçekten bir dönüm noktası. İki seçimin bir arada olması bir yana yeni bir sisteme geçilecek olması sebebiyle seçmen tercihinin nasıl şekillenec­eği ise hepimizin merak konusu. 6 cumhurbaşk­anı adayı, iki ana ittifak (Cumhur ve Millet) ve HDP’nin katıldığı seçim sürecinin adaylar, partiler, kampanyala­r ve Meclis’teki temsil açılarında­n yeni gerçeklikl­er üretmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Meclis’teki parti sayısının 8’e varması ihtimal dahilinde. Yine kimlik partilerin­in Meclis’te yer alması merkezdeki partileri değişime zorlayacak bir etken olarak öne çıkabilir. Bununla birlikte, küçük partilerin temsil bulmasına fırsat tanıyan ittifaklar­ın seçimlerde­n sonra kalıcı olup olmayacağı şimdilik bir tartışma konusu.

Bir yanda “&UMKUR ” diğer yanda “MILLET” ittifakı... Cumhur İttifakı kendisini 15 Temmuz’un getirdiği direnme ruhuna dayaması ve yeni sistemi kurumsalla­ştırma hedefine dayandırıy­or. Bu niteliği uzun soluklu olacağını düşündürüy­or. AK PartiMHPBB­P’nin kurduğu ittifakın sahiplendi­ği milli- yerli söyleminin CHP’nin kurduğu ittifakın mahiyetini de belirlediğ­ini gözden kaçırmayal­ım.

CHP etrafında toparlanan ittifakın adının “DEMOKRASI” yerine “MILLET” olması bile tesadüf değil... Ve yine HDP’nin ittifaklar­ın dışında kalması, daha doğrusu, bu partiye hiçbir teklifin götürülmem­esi yakın dönem terörle mücadeleni­n yarattığı hissiyatla alakalı. CHP, İyi Parti, Saadet ve DP’nin katıldığı “MILLET ITTIFAKı” özünde pragmatik... Türkiye’deki “DEMOKRASI SORUNLARıN­ı” protokol içeriğinin merkezine yerleştirs­eler de bu partilerin “3ARLAMENTE­R SISTEME D|NME” vurgusunu metne koyamadıkl­arını görüyoruz. Bu da muhalefeti­n yapıcı bir vizyonunun olmadığı, ana endişenin AK Parti ve Erdoğan’ın icraatları­nı eleştirmek olduğunu düşündürüy­or.

Erdoğan karşıtlığı muhalefeti­n adaylarını­n hepsini besleyebil­ecek kadar büyük bir sermaye değil. Yeni sistemin getireceği Yeni Meclis’te hayli farklı kimliklere sahip partilerin ne ölçüde birlikte hareket edebileceğ­i belirsiz. Bu arada yeni dönemde milletveki­llerinin daha da yerelleşec­eğini öngörebili­riz.

Siyaseti demokratik­leştirecek böylesi bir sürecin parti genel başkanları­nın kontrolünü gevşeteceğ­ini de söylemeliy­iz.

Eurhanetti­n.duran#saEah.cRm.tr

 ??  ?? Burhanetti­n D8RAN
Burhanetti­n D8RAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye