Sabah

İRAN İLE İSRAİL Suriye’de savaştı

- (DIT|R: 6eloXN EREN TASARıM: Nilüfer MEŞELİ

Suriye’de uzun süredir endişeyle beklenen yeni bir çatışma riski önceki gece gerçekleşt­i. İran ile İsrail havadan karşılıklı olarak çatıştı. İran güçlerinin Suriye’den İsrail’in işgali altındaki Golan Tepeleri’ne 20 roket attığı belirtildi. Bunun üzerine İsrail’in Suriye’deki İran hedeflerin­i vurduğu bildirildi.

50’den fazla noktanın bombalandı­ğını duyuran İsrail ordusu sözcüsü Jonathan Conricus “İsrail ordusu, Suriye’deki onlarca İranlı askeri hedefi vurdu” dedi.

Uluslarara­sı ajanslar İsrail’in 28 uçak ve 70 füzeyle düzenlediğ­i saldırının Tel Aviv’in Suriye’ye yönelik son 45 yılda gerçekleşt­irdiği en yoğun saldırı olduğunu yazdı.

Suriye rejimi İsrail saldırısın­da 3 kişinin öldüğünü ve 2 kişinin yaralandığ­ını duyurdu. Açıklamada, radar istasyonu ile bir cephaneliğ­in yok edildiği, bir dizi hava savunma sisteminin zarar gördüğü kaydedildi.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Haklarını Gözlemevi ise saldırıda 5’i Suriye askeri, 18’i yabancı militan olmak üzere 23 hükümet yanlısı savaşçının öldüğünü öne sürdü.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, “İran kırmızı çizgiyi aştı. Biz de misliyle karşılık verdik. İsrail ordusu Suriye’deki İran güçlerine ait hedeflere yönelik geniş çaplı bir hava saldırısı düzenledi.” dedi. Esad rejimini önceki gün uyardığını kaydeden Netanyahu, şu ifadeleri kullandı: “Bizim eylemlerim­iz doğrudan Suriye’deki İran’a ait hedeflere yönelik. Ancak Suriye ordusu bize karşı eylemde bulunursa biz de ona karşı eylem yaparız. Dün de (önceki gün) bu yaşandı ve bize ateş açan Suriye ordusuna ait hava sistemleri­ni vurduk.”

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman da İran’a ait hedeflerin tamamına yakınının vurulduğun­u açıkladı. Liberman, İran güçleri tarafından atıldığı öne sürülen roketlerin Suriye toprakları­na düştüğünü ya da İsrail hava savunma sistemleri tarafından vurulduğun­u ifade etti.

SÜLEYMANİ İDDİASI

Öte yandan İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Üyesi Muhammed Cevad Cemali, Suriye’den İsrail’e düzenlenen roket saldırısın­ın İran güçleri tarafından yapıldığı iddiaların­ı yalanladı. İsrail ordusu ise roket saldırısı emrini Devrim Muhafızlar­ı’nın özel kuvvetleri Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani’nin verdiğini ileri sürdü. İsrail tarafı ayrıca hava saldırısı öncesi Rusya’yı bilgilendi­rdiklerini açıkladı.

 ??  ?? Rusya Suriye’nin İsrail füzelerini­n yarısından fazalasını vurduğunu açıkladı.
Rusya Suriye’nin İsrail füzelerini­n yarısından fazalasını vurduğunu açıkladı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye