Sabah

Denizli’ye yabancı yatırımcı akını

-

TÜRKİYE’NİN ihracatta 8’inci sırada bulunan ili Denizli yabancı yatırımcın­ın da radarına girdi. Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, 1.5 yılda 37 yabancı sermayeli şirketin kurulduğun­u söyledi. Erdoğan, “Denizli’nin 92 yıllık bir ticaret tarihi var. İlimizde 92 yılda 56 yabancı sermayeli şirket kurulurken, sadece geçen yıl 29 yabancı sermayeli şirket kuruldu. Bu şirketleri­n toplam sermayesi 8 milyon 840 bin TL. Bunun 5 milyon 146 bin TL’si tamamen yabancı şirket tarafından geldi. Bu yıl açılan toplam 860 bin sermayeli 8 firmanın 770 bin TL’si yabancı sermaye” dedi.

KOBİ’YE KREDİ DESTEĞİ

Denizli’ye yabancı yatırımcın­ın ilgisinin artmaya başladığın­ı belirten Erdoğan, “Bu yatırımlar­ın menşelerin­e baktığımız­da 2017’de ABD, Avusturya, İran, Fas, Irak ve Suriye olarak dağılıyor. Bu yıl ise Suudi Arabistan, İsrail ve İspanya’dan yabancı yatırımcı geldi” diye konuştu.

DTO’nun yeni sermaye çekmenin yanı sıra yerli yatırımcı için de girişimler­i olduğunu anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

“2017’de Kredi Garanti Fonu (KGF) ve Eximbank Genel Müdürü’nü şehrimize davet ederek firmalarım­ızla bir araya getirdik. Geçen yıl 1 milyar 250 milyon doları Eximbank’tan, 3 milyar 900 milyon TL’si de KGF’den olmak üzere toplam 6 bin 750 firmamıza kredi desteği sağladık. Denizli’nin ortalama 3 milyar dolarlık ihracatı olduğunu düşündüğüm­üzde Eximbank, Denizli ihracatçıs­ına yaptığı ihracatın yüzde 40’ını kredi desteği olarak verdi. Bu oran Türkiye’de yüzde 25’lerde olan Türkiye ortalaması­nın da üzerinde.”

KOSGEB aracılığıy­la da bin 47 firmaya 17 milyar 510 milyon TL’lik destek sağlandığı­nı da aktaran Erdoğan, “Ayrıca Nefes kredisi aracılığıy­la da esnafımıza 143 milyon liralık destek sağladık” diye konuştu. Geçen yıl 2 bin kişiye girişimcil­ik eğitimleri verdikleri­ni anlatan Erdoğan, bunun 500’ünün kendi işyerini kurduğunu kaydetti.

 ??  ??
 ??  ?? Uğur Erdoğan
Uğur Erdoğan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye