Sabah

Denizli’nin 8’inci T’si: TEVAZU...

-

0’li, 90’lı yıllarda futbol maçlarını izlemek için Türkiye’nin birçok kentine gittim. SABAH İl Buluşmalar­ı sayesinde buluştuğum­uz kentlerin eski ve yeni halini kıyaslama şansını buluyorum. Son durağımız Denizli kentiydi ve gördüğüm müthiş değişim beni fazlasıyla şaşırttı.. Geçmişte tozuyla, saç-baş yolduran trafiğiyle, plansız yapılarıyl­a göz yoran Denizli cazip bir şehir değildi... Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin Belediye Başkanı olduğu dönemden itibaren “Modern kent olma” yolunda atılan adımlar “Vizyoner Başkan” Osman Zolan ile birlikte Denizli, “İnsanı iten değil davet eden” bir şehir haline gelmiş...

Pamukkale ile tüm dünyaya adını tanıtan Denizli tekstilde de bir dünya markası olarak Türkiye’nin yüzünü güldürüyor. Tükettiğin­den fazlasını üreten, satın aldığından daha fazlasını ihraç eden ve 162 ülkeye ihracat yapan Denizli Türkiye’nin ekonomisin­e ciddi katkı sağlıyor.

Denizli’de tam “7T” var... 1-Tarım, 2-Tekstil, 3-Turizm, 4-Tarih, 5-Termal, 6-Teknoloji, 7- Traverten... Bana göre Denizli’de 8’inci bir T daha var. Bu t’nin adı da: Tevazu...

★★★

Tekstil ve Turizm ile ön plana çıkan Denizli tarımda da çok iddialı... Kent, 150 rakımdan, 2500 rakıma kadar değişen yükseklikl­ere sahip... Tropikal meyveler hariç her şey Denizli’de üretiliyor. Örneğin Türkiye’nin yüzde 80, dünyanın yüzde 70 kekik ihtiyacını Denizli karşılıyor... Üzümde Türkiye’de ikinci sırada oturan Denizli çerezlik ayçekirdeğ­inde lider koltuğunda oturuyor. Leblebi deyince insanın aklına Çorum gelir değil mi? Oysa Çorum leblesinin yüzde sekseni Denizli’nin Serinhisar ilçesinde üretiliyor. Yani; Denizli işin mutfağında çalışıyor, vitrine ise Çorum çıkıyor...

Pamukkale’yi dünya yıldızı yapan sadece travertenl­eri değil... Bu yıl 2.5 milyon turisti ağırlayaca­k olan Pamukkale sıcak suyuyla da büyük ilgi görüyor. Denizli’nin jeotermal yapısında 30 dereceden başlayıp 250 dereceye ulaşan bir sıcak su var... Yeraltında­ki sıcak su hava ile temas etmedığind­e 250 dereceye ulaşıyor.

★★★

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Zorlu Enerji’nin elektrik ürettiğini belediye olarak Zorlu ile yapılan anlaşma gereği cirodan yüzde 19 pay alacakları­nı söyledi. Ayrıca Denizli’de çöplerden ve atıksu çamurundan enerji üretiliyor.

Aydın-Denizli arası seyahat etmek zulümdü. Yollar tek gidiş ve gelişti. Kırmızı ışıklar hiç sönmeyecek gibi yanardı. Başkan Zolan döneminde yapılan üçgen köprülü kavşaklar Denizli’nin trafik sorununu bitirmiş. Yayaların rahatlığı için 15 modern üst geçit yapılmış. 95 kavşaklı Denizli’de trafik şimdi “Milli ve yerli” zihniyetin yaratıcısı akıllı trafik servisiyle yönetiliyo­r.

Başkan Zolan Denizli halkının rahat nefes alması ve yeşille kucaklaşma­sı için 1.100’ün üzerinde park yapmış. Avrupa’da kişi başına düşen standart yeşil alan 8 metrekare iken Denizli’de bu rakam yüzde 14’e ulaşıyor. Özellikle görülmesi gereken 500 dönümlük Çamlık göz kamaştırıy­or.

★★★

Kenti tanımak, sorunları tespit etmek ve çözüm için acil el atmak başarının anahtarı. “Bu şehri çok yorduk... Toz oldu, çamur oldu, zaman geldi hatlar koptu, susuz kalındı, insanlar trafikte evine gidemedi” diyen Başkan Zolan “Alt yapı destek ister, sabır ister, cesaret ister” sloganıyla başladığı zorlu süreçte geçen yıl Denizli’nin tüm alt yapı sorununu bitirmiş. Arabanın geçeceği, insanların içinde yürüyebile­ceği büyüklükte müstakil yağmur suyu hatları yapmış. Artık Denizli 100 yıl değişmeyec­ek su hatlarına sahip oldu. Denizli halkı da uzun süredir evlerinin çeşmesinde­n temiz su içebiliyor.

Bir dönem Türk futboluna damgasını vuran ve şampiyonlu­kların gümrüğü olan Denizlispo­r artık Süper Lig’e dönmelidir. Başkan Osman Zolan her türlü desteği Horozlar’a veriyor ama bu desteğe Denizliler de el uzatmalı. Süper Lig’de oynamak modern bir şehir haline gelen Denizli’nin ekonomisin­e ciddi katkı sağlar.

levent.tuzemen@sabah.com.tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye