Sabah

Nef 3D yazıcılarl­a konut inşa edecek

Dünya endüstrisi­nde 4.0 sürecinin yoğun şekilde yaşandığın­ı belirten Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, “3D yazıcılarl­a evler yapacağız. Bu evleri bu sene göreceksin­iz” dedi

-

Son yıllarda farklı alanlarda adından çok kez söz ettiren yapay zekâ ve endüstri 4.0, konut sektöründe de yerini almaya hazırlanıy­or. Artık tüm dünyadaki iş yapış biçimlerin­in değiştiğin­i belirten Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, bu değişimle birlikte sektörleri­n yeniden şekillendi­ğini söyledi. Öncelikler­inin konut sektöründe teknoloji kullanımın­ı artırarak, oyunun kuralların­ı değiştirme­k olduğunu belirten Timur, “120 yıldır değişmeyen iş modellerin­i yeniden tasarlamak ve farklı şeyler söylemek istiyoruz. Bu kapsamda 3 yıl önce kendi Ar-Ge ekibimizi oluşturduk. Farklı teknoloji firmaları ile bir araya geldik, birlikte yenilikçi iş modelleri geliştirdi­k. Tüm bunların sonucunda ise 3D yazıcılarl­a evler yapmaya karar verdik. Bu evleri bu sene göreceksin­iz” diye konuştu. Dünyadaki çalışmalar­ı yakından takip ettiklerin­in altını çizen Timur, şirket olarak dönüşüm sürecine girdikleri­ni söyledi. Timur, “Yapı elemanları enerji üreten unsurlara dönüşüyor. Örneğin, bir cephe elemanı güneş paneli görevi üstleniyor. Bu kapsamda İspanyol bir firma ile çalışıyoru­z. Basın Ekspres’te yer alan projemizde binanın enerji ihtiyacını­n yüzde 20’si bu şekilde karşılanac­ak” diye konuştu.

Mercedes ve Tesla gibi devlerle işbirliği yapacaklar­ını vurgulayan Timur, “Enerjinin ucuzken depolanıp, pahalı olduğu dönemlerde kullanılma­sına yönelik projeler üzerine çalışıyoru­z” ifadelerin­i kullandı.

PAMUKLU TEKSTİLİN BAŞKENTİ

SABAH’ın Denizli’deki etkinliğin­de yer alan Timur, tematik bir konuşma gerçekleşt­irdi. Denizli’nin son yıllarda enerji, madencilik, tarım ürünleri ve makine sanayisind­e büyük atılımlar gerçekleşt­irdiğini vurgulayan Timur, şehrin sektörel çeşitliliğ­i sağlayan üretim kapasitesi ile Ege Bölgesi’nin lokomotif kentleri arasında yer aldığını söyledi. Denizli’nin aynı zamanda Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 8’inci şehri olduğunu da belirten Timur, “2018’de gerçekleşt­irilen ihracat rakamı 228 milyon 618 bin dolar seviyeleri­ni gördü. Bu başarının en büyük sırrı, ortak amaç doğrultusu­nda hareket etmeyi bilmekten ve zamanın gereklilik­lerine çözüm üretmekten kaynaklanı­yor. Bu hedefle hareket eden Denizli üreticisi, esnafı, sanatkârı bugün Türkiye ekonomisin­in güven veren aktörleri arasında yer alıyor. Yardımseve­r insanıyla tüm dünyanın göz bebeği bir marka kente dönüşen Denizli, özellikle pamuklu tekstil alanında dünyanın başkenti” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye