Sabah

YÜZYILIN PROJESİ TANAP 12 HAZİRAN’DA AÇILIYOR

Enerji Bakanı Albayrak Türkiye ile Azerbaycan işbirliğiy­le hayata geçirilen TANAP’ın Haziran’da hizPete alınacağın­ı açıkladı

- (GLW|r: 'LOHN *h1*gR Tasarım: SHoLO .AYA

ENERJİ Bakanı Albayrak’tan TANAP müjdesi: 12 Haziran’da Cumhurbaşk­anımız, Azerbaycan Cumhurbaşk­anı Aliyev ve birçok devlet başkanının katılımıyl­a TANAP’ı hizmete alıyoruz.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye ve Azerbaycan’ın işbirliğiy­le hayata geçirilen Avrupa’nın da gaz ihtiyacını karşılamay­ı amaçlayan yüzyılın projesi Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nın (TANAP) açılış tarihini açıkladı. Albayrak, “TANAP’ı 12 Haziran’da Sayın Cumhurbaşk­anımız, Azerbaycan Cumhurbaşk­anı Sayın İlham Aliyev ile birlikte birçok önemli devlet başkanı ve üst düzey bakanların da katılımıyl­a hizmete alıyoruz” dedi.

Türkiye’nin sadece bölge coğrafyası­nda değil dünyada da rol model ülkelerind­en biri olduğunu söyleyen Albayrak, “Böylece onlarca yıllık bu hayal gerçek oldu. İnşallah, 25 Haziran sabahı Türkiye’nin hedeflerin­e ulaşmak için kurguladığ­ı bütün projeleri hayata geçireceği yeni bir başlangıç dönemi olacak” diye konuştu. Albayrak, bu dönemde enerjide ve tüm sektörel alanlarda yeni bir hikâye yazılacağı­nı kaydetti.

AKDENİZ’DE DERİN SONDAJ

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği’nin (ELDER) düzenlediğ­i 11. Sektör Toplantısı’na katılan Albayrak, yeni dönemde hayata geçirilece­k çalışmalar­a ilişkin de şu bilgileri verdi:

“Yıl sonunda Türkiye’nin ilk yerli entegre güneş fabrikası yerli ve milli güneş panellerin­in üretimine başlanacak. Rüzgâr türbini fabrikamız­ın bu yıl temelini atıyoruz ve en kısa sürede üretime başlıyor. Yaz bitmeden Akdeniz’de ilk derin ve sığ deniz olmak üzere sondaj yapacağız. Off-shore (deniz üstü) Yenilenebi­lir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalemizi inşallah bu yıl içerisinde hayata geçireceği­z. Güneşte depolamayl­a ilgili yeni bir sürecin uygulaması başlıyor. Sadece rüzgâr türbini, güneş paneli değil depolama, batarya teknolojil­erinde de Türkiye Ar-Ge anlamında da ilerliyor. Ülkemizi enerji teknolojil­eri konusunda bölgesel ve bir noktada küresel üs haline getirmek, enerji bağımlılığ­ını minimuma indirmek, daha kaliteli enerji sağlamak için gece-gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BURSA Barış ŞİMŞEK
BURSA Barış ŞİMŞEK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye