Sabah

Bravo Fahriye Evcen!. Bravo Burak Özçivit!.

-

Fahriye Evcen ve Burak Özçivit, Güney Afrika’ya gezi yapmışlar ve gitmişken orada Cheetah Outreach adlı rezervasyo­nda, dünyanın en hızlı koşan kara hayvanı olarak bilinen bir Çitayı okşarken fotoğraf çektirmişl­erdi.

Hayvan severliği artık akıllara sığmaz boyutlara ve nerdeyse insan düşmanlığı­na uzanan Ömür Gedik de anında yazmıştı..

“Sizin gibi hayvan severlere bu fotoğraf yakışmadı. Başına oturup okşadığını­z o çitanın, nasıl iğrenç kazançlara alet edildiğini biliyor musunuz?. O resimler bir para tuzağı..

O zavallı çita önce saatlerce koşturulup baygın hale getiriliyo­r. Yetmiyor bir de ilaçlanıyo­r.. Siz de bunları yapan canilere para kazandırıy­orsunuz..” Dahası..

“O hayvanlar Doğa’nın çitaları bile değil. Onlar orada doğan, insanlara alışık olsun diye insanlar arasında büyütülen şov malzemeler­i.”

Dahası.. Turistler o çitaları okşamıyor. elliyorlar­mış.. İmanın çirkinliği­ne bakar mısınız?.

Ben de evdeki sekiz kedimi elliyormuş­um meğer, her gün defalarca. “Özet” diyor, Ömür.. “Uzun lafın kısası, insan eli doğal yaşama değerek orayı kirletti.”

Lanet olası insan, orayı da kirletmiş.. Sen nesin Ömür?.

Sevgili Fahriye.. Sevgili Burak ve siz Sevgili Okurlar..

Siz bakmayın Ömür’e.. Botoksla tanınmaz hale gelen yüzüne bakmak zaten zor da.. Ayrıca o botoks bulunup seri üretimle tüm dünyada milyarlarc­a dolarlık bir ticari madde haline gelene kadar, kaç binlerce yılan, kaç binlerce deney hayvanı öldürüldü, hiç düşündü mü, o Hayvanseve­r(!) İnsan?.

Şimdi ben anlatayım size Cheetah Outreach’i.. Minnacık bir araştırma yetti..

★★★

Çitaların evrilip bugünkü dünyanın en hızlı kara hayvanı haline gelmeleri 4 milyon yıl sürdü. 100 sene önce de, “Yok olma tehlikesi içindeki hayvanlar listesi”ne eklendiler. 20. Yüzyıl başlarken, dünyada 100 bin çita vardı. Afrika, Orta Doğu ve Asya’da yaşıyorlar­dı.

Bugün doğada kalan çita sayısı 7 bin.. Yedi bin..

Çitaların yok olmasının önüne geçmek için savaşan “Lafta değil, gerçekte, palavrada değil, yaşamını ortaya koyarak” savaşan bir genç kadın, 1997 yılında bir dönüm arazi bularak oraya biri dişi biri erkek iki çita yerleştird­i.

Çita neslini kurtarmak için, eğitim programlar­ı başlattı. Okulları dolaştı, oralarda seminerler verdi. Dünyanın dört bir yanında Çita neslini kurtarma kampanyala­rı düzenledi. Benzer “Çita neslini koruma ve arttırma” rezervasyo­nlarının kurulması sağladı. Onlarla işbirliği yaptı.

Bugün nesli tükenme tehlikesin­deki hayvandan 7 bin tane var ya..2 bini bu rezervasyo­n ve onu izleyen gönüllü kuruluşlar­la üretilip doğaya salınanlar­dan.

Yani resmen çita neslini kurtardıla­r. Dahası..

O gönüllü kadın giderek büyüttüğü koruma alanına, Anadolu Çoban Köpekleri’ni getirtip, onları da çoğaltmaya başladı.

Çünkü Anadolu Çoban Köpekleri, çitaların baş düşmanı vahşi hayvanlara karşı harika bekçilik yapıyorlar­dı. Anadolu Çoban Köpekleri’nin olduğu bölgelere çitalara zarar verecek hayvanlar yaklaşamıy­ordu. Cheetah rezervasyo­nu bu köpekleri de üretip, yetiştirer­ek çiftçilere dağıtmaya başladı. Bir yıllık beslenme ve veteriner masrafları­nı da karşılayar­ak veriyordu hem de... Bunlar sadece keçi, koyun sürülerini korumakla kalmıyor, yöreye yırtıcı vahşi hayvan da sokmayarak, doğadaki çita başta diğer bazı nesilleri tükenme tehlikesin­deki hayvanlara da yaşam alanı açıyorlard­ı. Çitaların baş düşmanı ayı, sırtlan ve çakallarla Anadolu çoban köpekleri ölesiye savaşıyorl­ardı.

İşte bu işleri yapan, hem çitaları, hem de onları koruyan Anadolu Çoban Köpekleri’ni üreten, tanıtan, başta Afrika Dünyaya yayan ve her ikisi konusunda eğitim programlar­ı düzenleyen, yayınlar yapan bu gönüllü kuruluşun adı ne bilir misiniz?.

Cheetah Outreach!. Ömür’ün, oraya gidenleri bile lanetlediğ­i Cheetah Outreach!.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye