Sabah

Ayarı halk verecek

-

Cumhurbaşk­anı adaylarını­n ve ittifaklar­ın netleşmesi az çok nasıl bir seçim süreci yaşayacağı­mızı gösteriyor.

İki güçlü aks netleşti: & Cumhur ittifakı ve Millet ittifakı... HDP ise seçimlere ayrı giriyor ama hangi tarafta durduğu belli.

Bu tablo seçimlerin çok sürprizli geçeceğini gösteriyor. Kimlerin sürprizle karşılaşac­ağına gelince... Önce bazı tespitleri yapmakta yarar var.

Cumhur ittifakı güçlü bir siyasi iddiayla ve Cumhurbaşk­anı Erdoğan gibi rakiplerin­in siyasi söylemini bile belirleyen güçlü bir liderle yola çıkıyor. Bir anlamda onun izlediği sahici ve makul siyasi yolculuk taklit ediliyor.

Yola çıktığı MHP ve BBP ile ittifak da hem daha doğal hem de küresel kuşatmaya karşı “milli ve yerli” bir duruşa dayanıyor. Topluma yeni bir siyasal sistem, demokrasi, kurumsalla­şma, güçlü ekonomi ve küresel aktör olmayı öneriyor.

Karşısında ise ortak adayda bile birleşemey­en, tek dertleri “Erdoğan karşıtlığı” olan ve eski sistemi geri getirmeyi öneren bir muhalefet var. Topluma umut veren bir siyasi rüzgâr estiremedi­kleri gibi, estirme ihtimali de ufukta görünmüyor.

Daha yola çıkarken ortak aday konusunda anlaşamaya­n ve gelecekte de anlaşma ihtimali düşük olan bir ittifak söz konusu. Ama daha kritik olanı, CHP ve HDP dışında kalan, DP bir yana, İP ve SP’nin güçlü toplumsal karşılıkla­rının olmaması.

Siyasi olarak o alanlar AK Parti ve MHP tarafından dolduruldu­ğu için bir boşluk yok. Siyasi söylemleri de o boşluğu doldurmaya yetmiyor. Birinin MHP’den diğerinin AK Parti’den oy devşirmesi hesabı yapılıyor. Bu da toplumun gözünden kaçmıyor.

İşte 24 Haziran gecesinin sürprizi tam da burada. O gece birçok sürpriz sonuçla karşılaşab­iliriz. Muhalefet cephesi, 7 Haziran sonuçları gibi bir hayal kuruyor ama tersi çok daha mümkün. Çünkü o günden bu yana çok şey yaşandı ve çok şey açığa çıktı.

En önemlisi, 15 Temmuz gibi demokrasi tarihimizi­n en destansı direnişi yaşandı. O ruhu dikkate almayan, hatta görmezlikt­en gelen ya da “kontrollü darbe” diye itibarsızl­aştırmaya çalışan hiçbir partinin sandıkta şansı yok.

Dahası var, her gün ardı arkası kesilmeyen operasyonl­ara rağmen hâlâ her yerden çıkan FETÖ’ye karşı mücadeleyi “Herkesi FETÖ’cü yaptınız” diye küçümseyen­lerin ve ilk kez PKK ve dış bağlantıla­rına, siyasetle şiddeti ayırarak verilen çok yönlü mücadeleyi itibarsızl­aştıranlar­ın hiç şansı yok.

Şunu da eklemek gerekiyor, Türkiye, NATO üyesi olduğu tarihten bu yana sürekli darbe yapan, iç kargaşa çıkartan, yetmeyince ekonomiyi tahrip eden küresel güç odaklarına ve onların içerideki “Jladyo” uzantıları­na karşı da ilk kez bilinçli ve kararlı bir mücadele veriliyor. Ve ilk kez küresel arenada da “bağımsız” bir siyaset izleniyor. Türkiye toplumu bu ölçülerle sandığa gidecek ve siyasete bir kez daha “ayar” verecek.

Yakın geçmişte halkın akıl dolu ayar vermesinin sayısız örneğini gördük. Çok sayıda iddialı hatta köklü parti hiç ummadıklar­ı bir zamanda meclis dışında kaldı. Medya desteği ve siyaset mühendisli­kleriyle pazarlanan çok sayıda siyasi aktör hayal kırıklığı yaşadı.

İşte bu nedenlerle 24 Haziran sonuçları, bazı partilerin kapısına kilit vuracağı gibi, bazı partileri de derinden sarsacak.

mahmut.ovur@sabah.com.tr Tel: 0212 354 37 72 SMS: MOV yaz 4122’ye gönder.

MH: 444 88 81 facebook.com/mahmutovur

 ??  ?? Mahmut ÖVÜR
Mahmut ÖVÜR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye