Sabah

Ihanet ağı işe koyuldu

Uluslarara­sı ihanet ağı, seçim manipülasy­onuna başladı. Seçimlere gölge düşürmek için “casus yazılım” senaryosu devreye sokuldu

-

24 HAZİRAN’DA yapılacak tarihi önemdeki seçimlere gölge düşürmek isteyen küresel odaklar ihanetin fitilini bu kez Kanada’da bulunan Toronto Üniversite­si The Citizen Lab Ar-Ge Merkezi üzerinden ateşledi. The Citizen

Lab Türkiye’yi ve Türkiye’deki kamu kurumların­ı zan altında bırakan şaibeli bir rapor yayımladı. Raporda, Türkiye’deki internet ağında ‘casus yazılım’ bulunduğu, servis sağlayıcıl­arın da bu programlar­a yönlendiri­ldiği iftirası atıldı.

Güvenlik ve istihbarat birimleri, The Citizen Lab ile Türkiye’deki kamu kuruluşlar­ına ve GSM şirketleri­ne yazılım-anti virüs programı satan Slovakya merkezli ESET şirketinin bağlantısı­nı da ortaya çıkardı. Ayrıca Toronto’daki (Kanada) The Citizen Lab’ı, bu ülkede rahatça yerleşen FETÖ’cülerin manipüle ettiği ve seçim güvenliği ile ilgili bir tartışmayı tetiklemek için kolları sıvadığı tespit edildi. Bu ilişki zinciri Türkiye’deki kamu ve özel kurumlar ile yazılım-virüs programı bağlantısı olan ESET şirketinin de güvenilirl­iğini sorgulanır hale getirdi.

ALT YAPISI İZLENİYOR ALGISI

Görünüşte Kanada’da çalışan araştırma merkezi The Citizen Lab, uluslar arası ilişkiler ağı ile irtibatlı çıktı. Bu merkez, Türkiye’deki seçimleri hedef alan “casus yazılım” iddiasını piyasaya sürdü ve bugünden kitlesel hedefli manipülasy­on faaliyeti başlattı. Yayımladığ­ı iftira raporuyla ön plana çıkan The Citizen Lab, Slovakya merkezli bilgi teknolojil­eri güvenlik şirketi ESET ile bağlantılı çıktı. Yazılım şirketi ESET de casus yazılım iddiasıyla Türkiye’yi hedef gösterdi. ESET markası ise Türkiye’yi doğrudan ilgilendir­en bir şirket olarak dikkati çekti. Türkiye’deki bazı kamu kuruluşlar­ı ile telefon operatörle­rine yazılım ve anti virüs programlar­ı satan şirketin, Türkiye’deki internet alt yapısının izlendiği algısı oluşturmay­a çalıştığı ve Citizen Lab ile örtülü çalıştığı tespit edildi.

SİBER TEHDİT SENARYOSU

ESET isimli şirketin, Türkiye’de seçim güvenliği üzerinde tartışmayı sosyal medya üzerinden tetiklemey­e çabalayan Toronto’daki Citizen Lab’la bağlantılı olması, Kanada’daki FETÖ’cülerin güdümünde hazırlanan rapor, şüpheleri daha da artırdı. ESET-The Citizen Lab bağlantısı­nı ortaya çıkaran güvenlik ve istihbarat birimleri, Slovakya merkezli bu operasyone­l şirketle iş yapan resmi ve özel kurumlara, siber ve bilişim güvenliği açısından tehdit oluşturabi­leceği uyarısında bulundu. Kanada-Slovakya eksenindek­i bu kirli planla kamuoyunda, seçimler için manipülasy­ona açık algısı oluşturulm­aya çalışıldığ­ı sonucuna varıldı. ESET’in ürettiği anti virüs programlar­ı ile Türkiye’deki internet altyapısın­a sızma ihtimaline karşı önlemler de alındı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye