Sabah

HAmBurGErD­En zEHIrlEnIn­CE ‘tAzElIk CIHAzı’ GElIştIrDI­lEr

-

SİVAS’TA 12’ncisi düzenlenen Endüstri Temalı 4.0 Yenilenebi­lir

Enerji

Kaynakları “Uluslarara­sı

MEB Robot Yarışması”na İstanbul’dan katılan İbrahim Özaydın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik-Elektronik bölümü öğrenciler­i ilginç bir projeye imza attı. Fatih Asan, Doğukan Güçlü ve Ozan Alabağ yedikleri bozuk hamburgerd­en esinlenere­k gıdaların tazeliğini ölçen bir cihaz geliştirdi. Cihaz sayesinde gıdaların depolarda veya nakliye sırasında konteynırl­arda tazeliğini­n ölçülebilm­esi ve gıda zehirlenme­lerinin de önüne geçilmesi amaçlandı.

ABD’nIn MIAmI kEntInDE, tAtIl pAkEtlErI vE DEvrE mülk sAtışı yApAn ADrIAn ABrAmovICH IşI ABArtıp 96 mIlyonDAn FAzlA roBot ArAmA yApınCA 120 mIlyon DolAr CEzAyA çArptırılD­ı

ABD’de bir satıcı 96 milyondan fazla otomatik telefon araması yaptığı için 120 milyon dolar tutarında ceza aldı. ABD’nin Miami kentinde satış temsilcisi olarak çalışan Adrian Abramovich, habersiz kişilere robot aramalarla tatil paketleri ve devre mülk satmaya çalışmakla suçlanıyor.

120 milyon dolarlık (516 milyon lira) ceza ABD Federal İletişim Komisyonu’nun (FCC) bugüne kadar verdiği en yüksek ceza. Adrian Abramovich “dolandırıc­ılık ya da zarar verme” niyeti olmadığını söyledi. Ancak FCC Başkanı Ajit Pai satıcının savunmasın­ın “pek de ikna edici olmadığını” açıkladı.

3 AY İÇİNDE...

Pai, “Abramovich 2016’da üç aylık bir dönemde 96.758.223 otomatik aramadan sorumlu olduğunu ya da bu robot aramaların aranan kişilerin izni dışında yapıldığın­ı da yadsımıyor” dedi. FCC Abramovich’in telefon numarasını gizleyerek insanları yerel bir numaradan arandıklar­ına inandırdığ­ını söyledi. Bu ABD yasalarını­n ihlali anlamına geliyor. Telefon aramaların­da kayıt edilmiş bir mesajla arananlara TripAdviso­r ya da Hilton gibi iyi bilinmiş markalarda­n “çok özel” bir tatil ve seyahat fırsatı sunuluyor. Daha sonra arama canlı bir operatöre yönlendiri­liyor ve aranan kişiye tatil ya da devre mülk satılmaya çalışılıyo­r. FCC cezayı 2017’de vermişti. Ancak Abramovich kararı temyize götürerek cezasının azaltılmas­ını talep etti. Pai bunun “en büyük yasadışı otomatik arama tertibi” olduğunu söyledi ve cezanın buna uygun olduğunu ekledi. Pai “Bu tür otomatik aramalarda­n memnun olan tek bir Amerikalıy­la karşılaşma­dım. Kararımız güçlü ve açık bir meaj veriyor:

FCC otomatik arama kuralların­ı ihlal eden herkese karşı aktif polislik yapacaktır” dedi.

%%& TUNoH

 ??  ?? FEDErAl İlEtIşIm KomIsyonu BAşkAnı AJIt PAI, AmrAmovICH’In AçıklAmAlA­rının tAtmIn EDICI olmADığını söylEyErEk, “KArArımız Güçlü vE Açık BIr mEsAJ vErIyor” DEDI.
FEDErAl İlEtIşIm KomIsyonu BAşkAnı AJIt PAI, AmrAmovICH’In AçıklAmAlA­rının tAtmIn EDICI olmADığını söylEyErEk, “KArArımız Güçlü vE Açık BIr mEsAJ vErIyor” DEDI.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye