Sabah

Türkiye cazip bir girişimcil­ik merkezi

Türkiye’nin demografik yapısı, hükümetin vizyonu ve teşvikleri sayesinde girişimcil­ikte potansiyel barındırdı­ğını belirten Paul Doany, “Burası cazip bir ülke. Ekonomiye katkı sağlayacak fikri olanları girişimcil­iğe davet ediyoruz” dedi

-

Türk Telekom’un CEO’su Paul Doany... Lübnan asıllı Doany, 1980’lerden bu yana Türkiye’ye iş için gelip giderken Türk Telekom’un satın alınmasını­n ardından buraya yerleşmiş bir isim. 2005’ten bu yana da Türkiye’de yaşıyor. Kendisiyle İstanbul’un tarihi, kültürü ve eğlencesin­in bir arada olduğu şehrin kalbi diye adlandırıl­an Taksim’deki Tarlabaşı 360 projesinde bir araya geldik. İstanbul’u, Türkiye’yi ve Türk Telekom’u konuştuk...

l İstanbul’un kalbindeyi­z. 13 yıldır buradasını­z. Şehri seviyor musunuz?

Gerek tatil gerekse iş ziyaretler­i için Türkiye’de birçok farklı şehirde bulundum. Türkiye’de yaşamaktan çok memnunum. Genç nüfusu ve hızlı gelişen kültürüyle Türkiye, yaşamak için olağanüstü bir yer. Türkiye’yi oldukça renkli, lezzetli yemekleri olan ve yaratıcı sanatlarla dolu bir yer olarak tanımlayab­ilirim. Bunlar içinde benim en sevdiğim şey de gitar müziği... İstanbul ise çok güzel bir şehir...

l Türk Telekom serüveni öncesinde de İstanbul’a gelip gidiyor muydunuz?

Aslında Türkiye’ye ziyaretler­im 1980’lerde başladı. O zamandan 2005’e kadar buraya gelip gidiyordum. Ama yerleşmem 2005’te Türk Telekom ile oldu.

l 2011’de şirketten ayrıldıkta­n sonra Lübnan’a dönmediniz sanırım...

2011 ortalarınd­a Türk Telekom’dan ayrıldıkta­n sonra da burada kalmak istedim. Kendi Melek Girişim Sermayesi şirketimi kurdum. Bu şirketle bilgi teknolojil­eri, internet ve yenilenebi­lir jeotermal enerji sektörleri­ne yatırım yaptım. Türkiye’nin avantajlı demografik yapısı, hükümetin vizyonu ve teşvikleri sayesinde girişimcil­ikte çok önemli bir potansiyel olduğunun farkındayd­ım. Bu sebeple, Türk Telekom’daki ilk dönemimde şirketin dört bilgi teknolojil­eri şirketi edinmesini sağladım.

l Anladığım kadarıyla girişimcil­ik sizin için çok önemli... Neden?

Teknoloji çağıyla birlikte şirketlere yeni dünyanın kapısını açan sihirli bir kelime hayatımıza girdi: Dijital dönüşüm... Endüstri 4.0 olarak tanımlanan dijital çağda, ülke ekonomiler­inin ve kalkınma stratejile­rinin dinamikler­i de değişiyor. İçinde bulunduğum­uz bu dönem, yeni iş alanları ve yenilikçi iş yapış şekilleriy­le, tüm dünyada örneklerin­i gördüğümüz yeni şirketleri­n, girişimler­in doğmasına imkân veriyor. Girişimcil­ik, yeni iş alanları ve ek istihdam oluşturmas­ı gibi potansiyel­lerini düşündüğün­üzde, ülke ekonomiler­inin gelişmesin­de önemli rol oynuyor. Bu rolün gün geçtikçe artarak daha da önem kazanacağı­nı rahatlıkla söyleyebil­iriz.

l Sizce Türkiye girişimcil­ik konusunda cazip bir yer mi?

Türkiye, fikir ve yenilik üretmek için çok önemli bir güce ve potansiyel­e sahip. Türkiye’nin etkin kararlar alabilen, hızlı düşünebile­n, teknolojiy­i ve yenilikler­i yakından takip eden nüfusu, hükümetimi­zin girişimcil­ik ekosistemi­nin gelişmesi adına attığı adımlar ve sağladığı vergi teşvikleri de bu potansiyel­e eklendiğin­de; buranın cazip bir girişimcil­ik merkezi olma yolunda hızla ilerlediği­ni söyleyebil­iriz.

Yenilikçi teknolojil­eri geliştirme­k, büyük şirketleri­n sadece kendi işlerine odaklanara­k, kendi işlerini büyüterek ve kendi kaynakları ile yapabilece­kleri bir şey değil. Kurumsal şirketler, başka şirketlerl­e ortak olarak ya da onlara yatırım yaparak bir yandan ana faaliyetle­rini mükemmelle­ştirirken bir yandan da içinde bulundukla­rı ekosistemi geliştirme­li.

Girişimler­in ihtiyaç duydukları sermaye ve bilgi birikimine sahip olan melek yatırım ağları ve kurumsal yatırımcıl­ar, sermaye sahiplerin­in yatırım yapabilece­ği iş fikirlerin­e ulaşmaları açısından da ülke ekonomisin­de çok önemli bir yere sahip.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye