Sabah

‘X faktörlü’ yeni küresel mücadele

-

ABD’nin İran ile Temmuz 2015’te imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmesi, küresel siyasette hibrid ve konvansiyo­nel her tür mücadele yönteminin devreye gireceği yeni bir dönemin de barometres­idir aynı zamanda. Bütün veriler ve jeo-politik konfigüras­yonlar buna işaret ediyor.

Gelişmeler sadece

ABD ile İsrail ve Suudi Arabistan’dan oluşan ittifaka karşı direnişe geçen üç farklı yeni bloğun bir koordinasy­ona gidip gidemeyece­ğinde düğümleniy­or. ABD sonrası dünyanın yeni güç haritasınd­a belirmeye başlayan bu blokları şöyle formüle etmek mümkün.

İlki Almanya, İngiltere ve Fransa’dan oluşan Batı Avrasya Bloğu (E3); ikincisi Çin, Japonya ve Güney-Kuzey Kore’den oluşan Doğu Avrasya Bloğu; üçüncüsü de Türkiye, Rusya ve İran’dan oluşan Orta Avrasya Bloğu.

Bu üç ayrı grubun ortak adı ise daha şimdiden ‘Anti-Amerikancı Büyük Avrasya’ şeklinde telaffuz ediliyor.

★★★

Tarihçi A.J.P. Taylor’ın “The Origins of the Second World War/ II. Dünya Savaşı’nın Nedenleri” adlı kitabında dile getirdiği gibi uluslarara­sı ilişkilerd­e göz ardı edilen ‘X faktörleri’nin güç dengelerin­i nasıl alt üst ettiğini gayet iyi biliyoruz.

Bu anlamda 2019’un 1939’a dönüşme riski her geçen gün daha da artıyor. Büyük Avrasya ile ABD arasındaki yeni küresel mücadeleni­n cephesi de İran’dan ziyade yine Afganistan, Irak, Suriye, Filistin ve Yemen gibi ‘gri çatışmalar’ ile kavramsall­aştırılan alanlar olacak. Her tür unsura yer veren yeni küresel savaşın eskilerden farkı, karşıt bloklardak­i büyük aktörlerin aynı cephede olası bir sıcak temasını önlemeye dayanıyor.

Askeri, siyasi ve ekonomik kapasitesi giderek erozyona uğrayan ABD’nin önünde başka bir seçenek de yok zaten.

★★★

Orta Avrasya bloğuna güç yetiremeye­n ABD, biraz da bu real-politik dayatmalar­dan dolayı İran’ı kuşatarak enerjiye bağımlı Batı ve Doğu Avrasya ülkelerini denetlemey­e çalışıyor.

Zira İran’ın ihraç ettiği petrolün yüzde 85’ini Çin, Japonya, Güney Kore ve Hindistan; geri kalanını da Avrupa ülkelere satın alıyor. Nükleer anlaşmadan sonra Avrupalı ülkelerin İran’a yapacaklar­ı yatırımlar bu ihracat hacmini daha da artırmayı amaçlıyord­u.

Böylece enerji arzında yıllardır ABD’ye mahkûm olan Doğu ve Batı Avrasya, İran petrol ve gazının dünya pazarların­a aktarılmas­ıyla ilk kez bağımsız hareket etme imkânına kavuşacakt­ı.

Bu tarihi fırsatı kaçırmak istemeyen Almanya, Fransa ve İngiltere gibi Batılı ülkeler ABD’nin İran’ı kuşatmasın­a işte bu yüzden şiddetle karşı çıkıyor.

★★★

Avrupalı ülkelerin bu isyanı önümüzdeki süreçte Avrasya’daki blokların ABD karşıtlığı­nda daha da yakınlaşma­sına yol açacaktır.

Zira Rusya, Türkiye ve İran’dan oluşan Orta Avrasya Bloğu’nun Suriye’de Astana süreciyle ABD’yi nasıl saf dışı ettiği ortada.

Çin liderliğin­deki Doğu Avrasya Bloğu da Kore barışı gibi hamlelerle ABD’ye Pasifik’te zor günler yaşatıyor.

Benzer şekilde Batı Avrasya’daki Almanya, İngiltere ve Fransa’nın ; faktör konumundak­i İran krizinde Rusya ve Türkiye ile aynı çizgide buluşmasın­a ek olarak Doğu Avrasya’da da Japonya, Güney Kore ve Çin’in yeni bir konsensüs oluşturmas­ı, kuşku yok ki ABD’nin küresel hakimiyet arayışına ve yeni İran projesine daha şimdiden ağır darbeler indirecek gibi görünüyor.

 ??  ?? %HUFDQ TUTAR
%HUFDQ TUTAR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye