Sabah

7 metrelik dev tavada rekor ciğer denemesi

EDIRNE’DE 7 METRELIK DEV TAVADA CIğER PIşIRILERE­K REKOR DENEMESI YAPıLDı. 20 CIğER USTASıNıN KATıLDığı REKOR DENEMESIND­E BIN 800 LITRE SıVı YAğ, 600 KILO CIğER KULLANıLDı

-

Edirne’de bu yıl 8’incisi düzenlenen Uluslarara­sı Bando ve Ciğer Festivali’nde, dünyanın en büyük tavasıyla Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek için rekor denemesi yapıldı. Edirneli tava ciğer ustalarını­n da desteğini alan Edirne Belediye Başkan Recep Gürkan’ın Kırklareli’nde bir imalathane­de yaptırdığı tava, 2 ton ağırlığınd­a, 7 metre 4 santimetre çapında ve 80 santimetre derinlikte olan paslanmaz sactan imal üretildi.

DEV TAVA TIR’LA GETİRİLDİ

Tava, 2 parça halinde TIR’la Edirne’ye getirildi. İtfaiye ve sağlık ekiplerini­n hazır bulundurul­duğu denemede Guinness Rekorlar Kitabı Türkiye Temsilcile­ri Prof. Orhan Kural ve Aydın Türkgücü de hazır bulundu. Gözlemci olarak da mimar Elif Uras, mimar Emine Yaravlı, gıda mühendisi Kadir Süzme ve hijyen uzmanı Ezgi Özkan katıldı. Rekor denemesind­e yapılan tüm işlemler kamera ile de kayıt altına alındı

Deneme sırasında ilk önce 12 ton odun,

3 ton da kömür kullanılar­ak ateş yakıldı. Paslanmaz sactan üretilen tava, vinç yardımıyla ısıtılacağ­ı platforma oturtuldu. 2 buçuk ton ayçiçeği yağının kullanıldı­ğı rekor denemesind­e, tava sıcaklığın­ın 180 dereceye gelmesi beklendi.

TESCİLLENİ­NCE SERGİLENEC­EK

180 dereceye yükseldiği­nde ise ilk etapta 150 kilo ciğer Belediye Başkan Gürkan ve 20 ciğer ustası tarafından tavaya bırakıldı. Daha sonra dev tavada pişirilen ciğer vatandaşla­ra ikram edildi. Dünyanın en lezzetli tava ciğerinin Edirne’de pişirildiğ­ini belirten Recep Gürkan, rekor denemesini­n Guinness tarafından onaylanmas­ının ardından devasa tavanın, ciğer ve ciğer ustasının yer aldığı bir heykelle birlikte sergilenec­eğini belirtti. Rekor denemesine ilişkin raporun 10 gün içinde Guinness Rekorlar Kitabı’na tescil edilmesi için sunulacağı­nı öğrenildi.

 ??  ?? EDIRNE BELEDIYE BAşKANı RECEP GüRKAN DA USTALARA EşLIK ETTI.
EDIRNE BELEDIYE BAşKANı RECEP GüRKAN DA USTALARA EşLIK ETTI.
 ??  ?? SA%AH
SA%AH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye