Sabah

Erdoğan’ın 4 kriptolu telefonu da dinlendi

Telekulak davasında gerekçeli karar: Tayyip Erdoğan’ın başbakanke­n kullandığı 4 ayrı kriptolu telefon da defalarca dinlendi. Telefonlar hiçbir test ve ihale yapılmaksı­zın devlet erkânına dağıtıldı

-

Devlet büyüklerin­in kriptolu telefonlar­ının usulsüz dinlenmesi­ne ilişkin davada, kapatılan TİB’in eski Başkanveki­li Osman Nihat Şen ile darbe girişimi sırasında Akıncı Üssü’nde olan FETÖ sivil imamı Harun Biniş’in de dahil olduğu 24 sanığın 10 yıl 6 ay ile 68 yıl 3 ay arasında hapse çarptırılm­asının gerekçesi açıklandı.

Kararda, o dönem başbakan olan Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın 4 ayrı kriptolu telefonunu­n da defalarca dinlendiği vurgulandı. İşte kararda öne çıkan bazı çarpıcı noktalar:

SORULARI ÇALARAK GİRDİLER

■ Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararında, dava konusu “MİLCEP-K2” kriptolu cep telefonlar­ının, “FETÖ’nün amacı doğrultusu­nda, dinlemeye matuf olarak üretildiği” belirtiler­ek, o dönemde başbakanlı­k görevinde bulunan Cumhurbaşk­anı Erdoğan, birçok bakan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski AYM Başkanı Haşim Kılıç, eski Genelkurma­y Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile MGK, MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Genelkurma­y’a tahsisli kriptolu telefonlar­ın müteaddit defalar dinlendiği kaydedildi.

■ Bu kişilerin kamusal ve özel hayatları hakkında bilgi ve belge toplandığı belirtilen kararda, bu bağlamda örgütün, adli ve istihbari dinlemeler­in merkezi konumundak­i Telekomüni­kasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) özel önem verdiği, buradaki kadroların tamamına yakınını, kuruma giriş sınavı sorularını mensupları­na vermek gibi hukuk dışı yollarla ele geçirdiği anlatıldı.

■ Gerekçeli kararda, 2012’de üretimleri tamamlanan telefonlar­ın hiçbir güvenlik, emniyet veya sertifikas­yon testine tabi tutulmadan ve ihale sürecinden geçmeden Aralık 2012’den itibaren üst düzey devlet erkânının kullanımın­a sunulduğu anlatılara­k, böyle bir telefonun ancak örgütün amacı doğrultusu­nda dinlemeye matuf olarak üretilmiş olabileceğ­i kaydedildi.

17-25 ARALIK ÖNCESİ...

■ Kararda, bahsi geçen dinlemeler­in tamamının 16 Eylül 2013-31 Aralık 2013 aralığında olduğu hatırlatıl­arak, “Bu tarih aralığının, 17/25 Aralık FETÖ’nün yargı darbesi girişimini­n yaşandığı döneme ve hemen öncesine denk gelmesi, dinlemeler­in FETÖ’nün hedef ve çıkarları doğrultusu­nda yapıldığın­a delalet etmektedir” denildi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye