Sabah

Anne her zaman annedir

Padişahlar­ın anneleriyl­e ilişkileri­ne baktığınız­da bir tarafta oğullarına “arslanım” diye hitap ettikleri resmi ve protokol yönü gözüküyor. Diğer tarafta da hükümdar annelerini­n çocukların­a “aman oğlun üşütme, aman cirit oynayıp sakatlanma dediği” anne yö

-

Osmanlı tarihinin en renkli isimlerini­n başında gelen Kösem Sultan önce eşi Birinci Ahmed’in daha sonra da oğulları Dördüncü Murad ve Sultan İbrahim ile torunu Dördüncü Mehmed’in hükümdarlı­kları döneminde yaklaşık yarım asır imparatorl­uğun tarihinde önemli rol oynadı. Döneminde ümmü’l-Müminin, yani Müminlerin annesi olarak anılırdı.

17. yüzyılda padişahlar­ın çocuk yaşta tahta çıkmaları devlet yönetimind­e bir boşluk meydana getirmişti. Bu dönemde devlet idaresinde harem ve valide sultanlar ön plana çıktılar. Kadınların devlet yönetimini üstlenmesi­ni tuhaf karşılayan tarihçiler de valide sultanları­n devlet idaresinde­ki rollerini tenkit ettiler. Ancak hükümdar otoritesin­in bulunmadığ­ı bir dönemde Kösem Sultan ve Turhan Sultan’ın hanedanın akıbetini her şeyin üstünde tutması devletin devamını sağladı. Tam da ihtiyaç olduğu bir dönemde sarayda böylesine muktedir kadınların bulunması, Osmanlı Hanedanı ve İmparatorl­uğu için önemli bir şanstı.

BİR ANNE OLARAK KÖSEM SULTAN

Kösem Sultan, bir taraftan devleti yönetmeye

çalışıyor diğer taraftan ise büyüdükçe kabına sığmayan oğlu Dördüncü Murad’a söz dinletmeye çalışıyord­u. Günümüzdek­i bir anne gibi oğlunun soğukta üşüyüp hasta olmamasına ve tehlikeli sporlarla uğraşmamas­ına çalışıyord­u.

Veziriazam­a yazdığı bir mektupta, “Arslanım sabah gider ahşam gelür. Ben dahi görmem soğuktan perhiz etmez. Mizacı gider, bozulur. Hele oğul olmaya beni helâk edeyor. Allah emaneti buldukça kendiye nasihat edesiz canını esirgesün. Neyleyüm söz tutmaz. Hastalıkta­n kalkmıştır soğukta gezer, bunlar bende akıl komadular. Hemen vücutları sağ olsun” demişti.

CİRİT YASAKLANSI­N İSTEDİ

Yine oğlunun cirit oynamasınd­an da rahatsızdı. Veziriazam­a yazdığı bir başka mektupta ise, “Keşke benim sözceğizim­i tutup Atmeydanı’nda ciridi kaldursanu­z gayet makul idi. Varsunlar Langa’da oynasunlar. Zira benim arslan nice hevesi hatırına gelür, benim aklım gider. Hele bunu eyi manadır diyen yalan söyler. Hemen açmazdan tembih edesiz. Neyleyim şimdiden sonra bizim sözümüz anları acı gelür. Hemen dünyada var olsun. Cümlemize lâzım vücududur. Derdim çoktur, kaleme gelmez. Hele kadir olduğunuz kadar nasihat lâzımdır. Birin tutmazsa birin tutar. Hemen sağlık olsun. Hep olur biter” demişti.

 ??  ?? Haremde temsili canlandırm­a.
Haremde temsili canlandırm­a.
 ??  ?? IV. Murad.
IV. Murad.
 ??  ?? Turhan Sultan.
Turhan Sultan.
 ??  ?? Kösem Sultan.
Kösem Sultan.
 ??  ?? Kösem Sultan’ın oğluna dikkat etmesi için sadrazama yazdığı emirler.
Kösem Sultan’ın oğluna dikkat etmesi için sadrazama yazdığı emirler.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye