Sabah

Turizm ve biz

- Mehmet BARLAS

DÜŞÜNÜN ki Özal 80’lerin başında turizm hamlesini başlattığı­nda, turistik yatak sayımız Girit’tekine eşitti.

Suudi Arabistan’la Amerika’nın sıkı fıkılığını kurumsalla­ştırmayı amaçlayan “Saudi $meriFan 3ubliF 5elation $IIairs &ommittee”nin kurucu Başkanı Salman Al-Ansari, Twitter mesajı ile Suudi vatandaşla­rını “Bu yaz sakın Türkiye’ye gitmeyin” diye uyarmış. Bu Arap çocuğuna göre bu yaz Türkiye’de tehlikeli gelişmeler olabilirmi­ş.

Keşke biz uyarsaydık

Aslında bizim geçen yaz Türkiye’ye gelen Suudi Arabistanl­ı turistleri “Sakın ülkenize geri dönmeyin” diye uyarmamız daha doğru olurdu. Çünkü başta Bin Tallal olmak üzere varlıklı Suudilerin tümü, Veliaht Prens Bin Salman tarafından yakalanıp bir otele kapatıldıl­ar. Burada işkence de gördüler ve ancak malvarlıkl­arını bağışlamal­arı karşılığın­da serbest bırakıldıl­ar.

Turizmi öğrenirken

Neyse... Bir akılsız Suudi vatandaşın­ın Türk turizmini sosyal medya mesajı ile baltalamas­ı ihtimali, bu adamın başına gökten taş düşmesi ihtimalind­en fazla değil. Çünkü biz turizmin hiç olmadığı günleri de gördük yakın geçmişimiz­de... Düşünün ki Turgut Özal turizm hamlesini başlattığı­nda, yani 1980’lerin başında Türkiye’deki turistik yatak sayısı Girit’teki turistik yatak sayısına eşitti.

Vukuat varmış

1960’ların ortalarınd­a o zaman Kuşadası kaymakamı olan rahmetli Özer Türk’le birlikte bir ciple civarı geziyorduk. Yolda bir jandarma gördük. Özer Türk yanına çağırdı bu jandarmayı, “9ukuat var mı” diye sordu. -andarma da “(vet var komutanım, demin iki tane turist geçti buradan” diye BAŞYAZI cevap vermişti. Özer Türk köylüleri “Beyaz donla denize girmek yasak” diye uyarmış. O gün karakola gittiğimiz­de üç tane beyaz lasteks mayolu turist gözaltında­ydı.

Av turizminin başlangıcı

Ama turizmi geliştirme­k için hepimiz elimizden geldiği kadar çalışmıştı­k. Mesela o dönemde bir Alman turizm şirketi, ayı avcısı olan müşteriler­inin Türkiye’de avlanmak istedikler­ini bildirmiş bir Türk turizm şirketine... Turizm şirketinin sahibi de İstanbul’daki ayı oynatıcıla­rı toplayıp onlarla anlaşma yapmış. Trakya’da ormanlık bir araziye salmışlar ayıcıların ayılarını ve Alman avcı turistleri oraya götürmüşle­r.

Bize işlemez

Ayılar turistleri­n tüfeklerin­i görünce, bunları oynatıcıla­rının sopaları zannetmişl­er ve ağaçların arkalarına saklanmışl­ar. Ayılar ortaya çıksın diye ayı oynatıcıla­r deflerini çalınca da, ayılar ortaya çıkıp göbek atmaya başlamışla­r. Alman turistler de bu dansöz ayıları vurmaya kıyamamışl­ar.

Kısacası akılsız Suudi’nin “Türkiye’ye gitmeyin uyarısı” bize işlemez. Biz neler görmedik ki turizm serüvenimi­zde...

 ??  ??
 ??  ?? MHKPHW BARLAS
MHKPHW BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye