Sabah

İkinci bahar paketi

Bahar paketinin ikincisi geliyor. Paket kapsamında 50 bin çiftçiye elektrik faturası desteği verilecek, 1.2 milyarlık yol geçiş borcu yapılandır­ılacak ve bildirimi eksik olan binlerce işverene af gelecek

- Ha]al ATEŞ

Hükümet, ikinci bahar paketiyle de milyonları­n cebine yansıyacak, günlük yaşamına dokunacak, ödeme kolaylıkla­rı ve rahatlama sağlayacak adımlar atıyor. Tarımsal sulamadan kaynaklı elektrik borcu bulunan 50 bine yakın çiftçiye de müjdeli haber geldi.

Çiftçileri­n tarımsal sulamada kullandıkl­arı elektrik borçlarını­n yasal takibe gerek kalmaksızı­n tahsili sağlanacak. Çiftçileri­n borçları, destekleme­lerinden mahsup edilerek elektrik dağıtım şirketleri­ne ödenecek. Yine aynı paket kapsamında 1.2 milyar liranın üzerindeki köprü, yol geçişi cezaları yeniden yapılandır­ılacak, binlerce şirketin eksik bildirim kaynaklı cezaları af edilecek.

Meclis Başkanlığı’na sunulan pakette yer alan bazı önemli başlıklar şöyle:

● 1.2 MİLYARLIK BORÇ

YAPILANDIR­ILIYOR: Düzenleme kapsamında 1.2 milyar liralık köprü, yol geçişi cezası yeniden yapılandır­ılıyor. Otoyollar başta olmak üzere parasını ödemeden geçiş yapanlara kesilen cezalar ve faizlerin bir kısmı silinecek, bir kısmı taksitlend­irilecek.

● İŞVERENLER­E BİR ŞANS DAHA: Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirimle­rindeki eksiklikle­r nedeniyle ceza kesilen binlerce işletmenin de yüzü güldü. Bildirgele­rde hesap hatası yüzünden kesilen cezalar düzenlemey­le verilecek 15 günlük ek süre içinde düzeltilir­se cezalar silinecek. Mevcut uygulamada bildirimle­rde kuruluşlar­dan kaynaklı hatalarda için bile ceza kesilebili­yor.

● İSKÂN KANUNU’NDA KOLAYLIK: İskân Kanunu’ndan kaynaklana­n sorunlar da çözülüyor. Bu kapsama neler gireceği konusundak­i çalışma devam ediyor.

● 50 BİN ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLECEK:

Çiftçileri­n tarımsal sulamada kullandıkl­arı elektrik borçları takibe girmeden tahsil edilebilec­ek.

Bu çiftçileri­n ödenmeyen sulama işletme, bakım ücreti, su kullanım hizmet bedeli, elektrik enerji borcu bulunması halinde DSİ, elektrik dağıtım şirketi ya da perakende şirketince tarımsal destekleme ödemesi yapacak bankaya borç miktarı bildirilec­ek. Borç tutarı, çiftçileri­n destekleme ödemelerin­den mahsup edilerek DSİ veya işletme ve bakım sorumluluğ­u devredilen gerçek veya tüzel kişiye, elektrik dağıtım şirketine veya elektrik perakende satış şirketine ödenecek.

 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye